SEGES Vejledninger

Søg i alle kategorier eller vælg en enkelt kategori i listen

  Beklager, vi fandt ikke finde nogen relevante vejledninger til dig.

  Kontakt os via formularen med dine spørgsmål, så vender vil tilbage til dig med en løsning.


  Ø90 Information 2024-13 - Momsopgørelse

  Her beskrives den nye måde at opgøre moms på

  Momsopgørelse

  Efter igangsætningen den 7. marts er det muligt at udarbejde moms via DLBR portalen og dermed på en ny måde. Momsen har været igennem et pilotforløb fra oktober 2023. Momsen vil være tilgængelig for DLBR og InterCount brugere med modul 3 og 5.

  Der skal fortsat afstemmes debitorer og kreditorer, beregnes private andele og egne produkter, og som noget nyt for nogle gennemgås der afvigelser på hhv. købs- og salgsmoms, så momsdokumentationen kan være retvisende for momsangivelsen. Der vil også automatisk blive dannet en efterangivelse, hvis der skulle være kommet en faktura ind i en tidligere momsangivelsesperiode.

  Overførsel til SKAT vil fremover ske på en ny måde, da SKAT indfører en totrinsgodkendelse, således at du som assistent overfører momstallene, men at kunden med sit MitID selv skal godkende indberetningen, så hhv. ud- eller indbetaling kan ske.

  Vi anbefaler ALLE kredsansvarlige og superbrugere i Ø90 at anvende den nye moms her til forårets måneds- og 1. kvartalsmoms. Det er for, at der kan opnås noget erfaring til hjælp til kollegaerne. Vi forventer, at ved angivelse af 3. kvartalsmoms er det ALLE i DLBR, der anvender denne funktion. Moms i Ø90 for de første 11. måneder løber året ud, hvorefter det så kun er den nye moms, der kan anvendes i 2025. 

  DLBR-portal

  Ved igangsætningen starter første del af DLBR-portalen. Her vil du med tiden kunne lave moms, tilgå kundens arkiv og lave anlægskartotek. Ved denne igangsætning skal du blot tilgå portalen via Control. Der vil senere komme anden info.

  Tilladelse til Grøn Marketing

  For at kunne overføre fra den nye moms til SKAT kræves der en ny tilladelse. KUNDEN skal derfor ind på SKAT’s hjemmeside og give en RSU-tilladelse (regnskabsudbyder) til Grøn Marketing. Se vejledning her

  Kunder, som ikke er digitale: 

  Momsindberetning kan kun foretages digitalt. 

  -    Hvis kunden ikke har MitID, kan kunden godkende ved at benytte Tast Selv kode
  -    Hvis kunden ikke har adgang til Skat.dk, kan kunden få hjælp af en person med digital adgang til skat.dk og benytte kundens Tast Selv kode.  

  SEGES anbefaler, at DLBR IKKE anvender kundens Tast Selv kode.

  SKAT oplyser, at den ’gamle’ overførsel fra Ø90 udløber fra juni 2024. Dvs. månedsmoms for juni med angivelsesfrist 19. august og 2. kvartal + 1. halvår med angivelsesfrist 1. september 2024 kun kan overføres via moms i DLBR portalen med tilladelse til Grøn Marketing. 

  Moms

  Du kan komme til den nye moms via Control, når du skal tjekke din periode – og vil gå til moms. Her kan du bruge knappen Tjek og gå til moms.


  Du bliver nu præsenteret for AgroID og skal logge på med dit assistent-login. Nu er du landet på DLBR-portalen og er klar til at starte din moms eller tjekke for evt. efterangivelse.  Efterangivelser

  Hvis der er kommet et bilag ind i en tidligere momsperiode, kommer der nu automatisk en efterangivelse via Moms i DLBR-portalen.

  Automatikken sker IKKE i Ø90. Der skal du selv starte perioden for, at momskolonnen bliver genereret.

  Vejledning til ny moms ses her

  E-læringsforløb kommer senere i marts.


  Er denne vejledning nyttig?