Ø90 – I/S opstart - Tilpasninger på I/S ejendom

Arbejdet med I/S går nemmest hvis en række tilpasninger foretages fra starten. Det forebygger for eksempel afstemningsfejl at få rettet "Kontering af prisgrupper" helt igennem fra start.

Tilpasninger

Arbejdet med I/S går nemmest, hvis en række tilpasninger foretages fra starten. Det forebygger for eksempel afstemningsfejl at få rettet "Kontering af prisgrupper" helt igennem fra start.

Tjekliste

Tjeklister til opstart kan hentes her

Sammensætning af I/S

Den kredsansvarlige skal sammensætte I/S, før de særlige billeder til I/S og interessenter kan bruges.

Stamdata

Når I/S vælges første gang, skal stamdata for I/S udfyldes som for andre ejendomme, dog er CPR-nr. ikke nødvendigt. Husk Nej til både virksomheds- og kapitalafkastordning.

Kontoplan

For at få et overskueligt regnskab, der kan læses af kunderne, anbefales det at rette nogle kontotekster.

Hvor der står xx, skal der rettes for hver deltager, sådan at xx i kontonumret erstattes af deltagerens nummer fra KIS-billedet, og nnn i kontoteksten erstattes af deltagerens navn.

Konto

Tekst

8800 xx

nnn (Til overskrifter i I/S-regnskabet)

2180 xx

Mellemregning nnn

7150 xx

Hævet / Indbetalt af nnn

7155 xx

Udbetalt driftsoverskud nnn

7524 00

Inventar overført til deltagerne

7540 00

Bil mv. overført til deltagerne

7549 10

Rettigheder overført til deltagerne

Hvis der indgår fast ejendom med stuehus, så ret virksomhedskoden på stuehus 1007 xx til V=1.

Prisgrupper - Besætning

Hvis der er besætning i I/S, skal du rette prisgruppen for nedskrivning, så der beregnes med 0 %. Husk at rette slutdato til 31.12.99 så skal procentsatsen ikke rettes hvert år. Ved at vælge en procentsats på 0 frem for at undertrykke beregningen, får I vist grundlaget for nedskrivning

Kontering af prisgrupper - Bil

Hvis der er bil i I/S, skal fordelingsprocenten være 100 % erhvervsmæssig. Bilen skal være placeret i virksomhed, kode V=1.

Indbyrdes mellemregninger for privat brug føres over mellemregning lige som øvrige private andele af udgifter.

Skattemæssige afvigelser fra den aftalte fordeling konteres hos deltageren.

Kontering af prisgrupper - Investeringer

Ingen særlige hensyn i årsrapport.

Investeringen skal ikke tages op til skattemæssig afskrivning i I/S, fordi deltagerne frit kan vælge hvordan de vil afskrive. I stedet skal investeringen fremgå af kapitalkonto, og konteringen skal rettes til:

Beregningskonto

Investering

Modkonto skat

Kontointerval fra - til

8149 00

Grundforbedring

7501 00

8140 00 - 8148 99

8154 00

Beboelse

7502 00

8150 00 - 8153 99

8159 00

Driftsbygninger

7501 00

8155 00 - 8158 99

8164 90

Rettigheder (1)

7549 10

8160 00 - 8163 99

8166 90

Rettigheder (2)

7549 10

8165 00 - 8165 99

8179 90

Inventar

7524 00

8170 00 - 8178 99

8199 90

Biler mv.

7540 00

8190 00 - 8198 99

Der laves skattemæssige konteringer, så hele intervallet efterposteres automatisk.

Husk at passivere alle andre.

Eksempel - grundforbedring

På konto 8149 er der D-konteringer med formel 0 og S-konteringer med formel 30.

• På én af S-linjerne: Ret modkonto skat og ret grundlag til hele intervallet.
    • De øvrige S-linjer passiveres, og D-linjen med formel 0 på samme beregningskonto gøres fælles.

Eksempel - rettigheder:

På konto 8164 er der mange F-konteringer og nogle få S-konteringer.

• F-konteringerne ændres til D
    • S-konteringerne "passiveres" ved at aktivere formel 0
    • På konto 8164 90 oprettes S-kontering med 7549 10 som modkonto og hele intervallet som grundlag
    • På konto 8166 90 oprettes S-kontering med 7549 10 som modkonto og 8165 som grundlag.

Tekster og sumlinjer
    Gå til billedet udskriftsbestilling [Alt + M + F + U] og vælg Tekst/sumlinjer [Ctrl + T].

Ret teksterne i skatteregnskab til

Note

Tekst

Landstekst, der overskrives

150

Produkter udtaget af interessenter

Egne produkter

280

Interessenternes andel af udgifter

Privat andel af udgifter

279

Bil udgifter

Driftens andel af biludgifter

520

Investering i inventar mv.

Konjunktur andre aktiver

710

Indskudt af interessenterne
    Hvis indskud dokumenteres via mellemregning

Køb af fast ejendom inkl. løsøre

Bemærkninger

Generel bemærkning til årsrapport og skatteregnskab

Hvordan har interessenterne aftalt at dele overskuddet – er der nogen af deltagerne, der skal have noget forlods for ekstra indsats af forskellig art.?

Regnskabsprincipper skat

Det anføres, hvor de enkelte aktiver og gældsposter er placeret – enten i I/S-regnskabet eller hos den enkelte interessent.

Forslag til bemærkning i note 410 bil

Den skattemæssige værdi af biler mv. fremgår af hver enkelt interessents regnskab. Årets køb og salg er ligeledes overført til de enkelte interessenter.

Kontering

Kasseregistrering primo

Det er vigtigt, at primosaldo oprettes på regnskabsårets primodag (f.eks. 01.01.17). Dette gælder også, selv om I/S først oprettes senere på året. Hvis primo oprettes på en anden dato, vil det give problemer ved beregning af automatisk mellemregning.

Andre konti primo

Det er nødvendigt med en primosaldo for at kunne trække regnskab. Hvis der arbejdes uden åbningsbalance, kan man indsætte nogle øre på konto 2270 i primo.

Indskud af aktiver og gæld

Kontering af indskud mv. kan foregå med eller uden åbningsbalance