SEGES Vejledninger

Søg i alle kategorier eller vælg en enkelt kategori i listen

  Beklager, vi fandt ikke finde nogen relevante vejledninger til dig.

  Kontakt os via formularen med dine spørgsmål, så vender vil tilbage til dig med en løsning.


  Ø90 – Opgørelse – Kontroludfald ved nye data til låst opgørelse

  Her gives forklaring på kontroludfaldet og beskrivelse af, hvad man bør foretage sig

  Her gives forklaring på kontroludfaldet, der siger, at der er kommet nye data, siden en opgave blev låst. Desuden beskrives, hvad man bør foretage sig, når udfaldet findes.

  Lås for opgørelse i Ø90 betyder i de fleste tilfælde, at der ikke kan indtastes nye data, som kan påvirke opgaven. Der er imidlertid en række undtagelser fra dette, som betyder, at der godt kan opdateres, selv om en opgave er låst. I mange tilfælde vil det være data af en karakter, der ikke har betydning for den låste opgave, men det kan vi ikke helt sikre imod. Derfor opdateres der et kontroludfald i disse tilfælde.

  Hvis man udskriver opgaven igen, uden at have ophævet låsen på opgørelse, så bliver kontroludfaldet udskrevet, så man bliver opmærksom på at undersøge, om resultatet er helt som forventet.

  Hvornår dannes kontroludfaldet?

  Kontroludfaldet dannes i forskellige situationer, men har altid samme ordlyd. Hvis udfaldet findes, kan det skyldes indtastning eller, at der er kommet nye data "udefra".

  Indtastning

  Man kan indtaste selv om en opgave er låst i disse situationer:

  • Hvis man anvender ret primo
  • Hvis man retter i kontering af prisgrupper
  • Hvis man retter i prisgrupper

  Ø90 giver ikke nogen advarsel ved indtastningen, idet det forudsættes, at rettelsen ikke skal have indflydelse på den/de låste opgaver. Hvis man ønsker at rette i en låst opgave, anbefales det at låse den op, før man begynder på rettelserne.

  Nye data

  Nye data kan være:

  • Dataoverførsel
  • Lønoverførsel
  • Overførsel af statusseddel
  • Overførsel af kontroloplysninger fra SKAT

  Hvordan behandles udfaldet?

  Hvis man ikke låser opgaven op, og hvis man ikke udskriver den igen, vil man sikkert aldrig opdage kontroludfaldet, og det ligger ikke i vejen for noget. Der skal intet foretages.

  Hvis man senere udskriver opgaven igen, vil udfaldet blive udskrevet. Følg denne arbejdsgang for at gøre opgaven helt færdig:

  1. Lås opgaven op for opgørelse
  2. Brug start opgørelse og næste for at komme igennem de konkrete billeder, der eventuelt er berørt
  3. Accepter udfaldet
  4. Lås igen

  Momsopgørelse og skatteregnskab

  I momsopgørelser for hele år vil der ofte være kontroludfald om nye data, efter opgørelsen er låst. Det skyldes, at momsopgaven ofte er låst før skatteregnskabet færdiggøres. I skatteregnskabet vil man forholdsvis ofte rette i en kontering af prisgruppe eller en prisgruppe, og herved vil udfaldet blive opdateret på momsopgaven.

  Hvis man bliver opmærksom på udfaldet, fordi man kan se det i dialogen Kontroller oversigt [Ctrl + Q] og "vis alle", skal man ikke gøre noget ved det!

  • Ofte vil den rettelse, der er foretaget, ikke påvirke momsopgørelsen
  • Hvis den påvirker momsopgørelsen, vil påvirkningen blive fanget i momsafstemningen i regnskabet, hvor differencer bliver konteret som gæld/tilgodehavende ultimo.

  Er denne vejledning nyttig?