SEGES Vejledninger

Søg i alle kategorier eller vælg en enkelt kategori i listen

    Beklager, vi fandt ikke finde nogen relevante vejledninger til dig.

    Kontakt os via formularen med dine spørgsmål, så vender vil tilbage til dig med en løsning.


    Vejledning til klimafoderdatabase.dk

    Kort introduktion til hjemmesidens funktioner

    Vejledning til www.klimafoderdatabase.dk

    Klimafoderdatabase.dk er et digitalt værktøj til brugere, der er interesserede i at beregne en foderblandings indhold af næringsstoffer og dets klimaaftryk. Dette web-baserede værktøj erstatter Excel-arket Fodermiddeltabel.

    På forsiden gives en kort introduktion til hjemmesidens funktioner. 

    På hjemmesiden findes der også små informationsbokse, som åbner til information om udvalgte kolonner for at sikre en bedre forståelse af in- og output. 


    KFDB består af fire sider

    • Blandingsberegner
    • Fodermidler
    • Sammenlign fodermidler
    • Bedriftsaftryk

    Blandingsberegner

    Her er der mulighed for at indtaste en foderblandings sammensætning af fodermidler i selvvalgt forhold og se foderblandingens næringsindhold og klimaaftryk. Man kan også vælge at benytte standardblanding for den pågældende dyregruppe.


    De følgende skærmbilleder viser de forskellige muligheder i blandingsberegneren. 

    Indstillinger

    Under ”Indstillinger” kan vælges forskellige dyregrupper og normsæt alt efter produktivitet. Man kan vælge, hvilken fytasedosering i % af den oprindelige ”standarddosering”, man arbejder med; som typisk er 300%. Man kan også indstille, hvilken størrelse af næringsstofafvigelse fra normsættet, der skal udløse en gul eller rød markering. Indstillingsbilledet forlades ved at trykke på ’Gem’. Herefter kan du tilrette foderblandingen og hele tiden følge med i afvigelsen fra normsættet ved at trykke på Beregn.

    Hvis du nemt vil i gang med en ny foderblanding, kan du tage udgangspunkt i en typisk standard foderblanding, der opfylder næringsstofkravene for det valgte normsæt. Under Indstillinger trykker du på knappen ’Standard foderblanding’. Der kommer en advarsel: ”Er du sikker på, du vil overskrive din foderblanding med en standard blanding?” Hvis man trykker på OK, vil programmet OVERSKRIVE den foderblanding, der er indtastet, og returnere til billedet ’Blandingsberegner’, hvor man kan til-/fravælge fodermidler til blandingen og tilrette deres procentvise andel af foderblandingen (Andel-%).

    Hvis du fortryder trykker du på knappen ’Nulstil blanding.’


    Fodermidler i blandingen

    Først indtastes de fodermidler, som ønskes i blandingen. De kan findes via en rullemenu ved hver kolonne. Der kan i alt vælges tyve forskellige fodermidler, men der arbejdes på at udvide antallet i løbet af 2025. 

    Den ønskede procentvise andel af hvert fodermiddel, samt pris, kan ændres manuelt. For beregning tryk på knappen ’BEREGN’ med musen eller Alt-b på tastaturet. Hvis fodermidlerne ikke summerer til 100%, kommer der en dialogboks, hvor man kan trykke på Enter-tasten (=OK) eller Annullér. Ved OK justeres den procentvise andel af hvert fodermiddel, så det indtastede forhold imellem fodermidlerne beva-res, nu summeret til 100%. 

    Grundet GFLI-licensrettighederne på fodermidlernes klimaværdier understøtter den nuværende løsning ikke, at man kan se klimaaftrykket pr. fodermiddel. Der arbejdes på at lave en løsning, hvor det bl.a. bliver muligt at tilgå dette. 


    Indhold af centrale næringsstoffer i blandingen

    I boksen for ’Indhold af centrale næringsstoffer i blandingen’ ses det beregnede indhold af centrale næringsstoffer i blandingen. Nogle næringsstoffer vises både med totalindhold og det fordøjelige indhold, mens andre kun giver mening at vise ét sted. For aminosyrerne vises også indholdet i % af lysin. 

    Indholdet af de centrale næringsstoffer vises med indikation på, om blandingen opfylder den valgte norm (grøn/gul/rød markering jf. de indstillinger du valgte for afvigelser). 


    Klimaaftryk (kg CO2-ækv)

    Den valgte foderblanding kommer med et klimaaftryk, som beregnes ud fra sammensætningen af fodermidler. Klimaaftrykket vises både inkl. og ekskl. LUC pr. kg CO2-ækvivalenter (CO2-ækv.). 

    Informationerne i boksen ”Klimaaftryk” er brugbare i ESGreenTool Climate, hvor tallene direkte kan føres ind i værktøjet. Her anvendes data pr. kg foder for kg CO2-ækv. inkl. og ekskl. LUC, foderenheder og totalt indhold af råprotein. Det er værdierne inkl. Humus, der skal anvendes.


    Det er derudover muligt at sammenligne klimaaftrykket fra ens egen foderblanding i forhold til klimaaftryk-ket fra en typisk standardblanding, der opfylder næringsstofkravene for den valgte norm – se kolonnen ’% af ref’. 

    Dermed kan man hurtigt få et indtryk af, om den påtænkte foderblanding vil have et mindre eller højere kli-maaftryk end standardfoderblandingerne, som er beregnet på baggrund af en undersøgelse fra 2022 af klimaaftryk for typisk foder til grise [Tybirk, P., 2022: Klimaaftryk for typisk foder til grise. Tilgængelig på Landbrugsinfo: Notat nr. 2213]. 

    Energiværdier

    Boksen med energiværdier giver et hurtigt overblik over fordøjeligheden af organisk stof og energiindholdet i den valgte foderblanding. Fodermidler har forskellig tilgængelighed af næringsstoffer, hvorfor disse tal ændres med valget af fodermidler. Desuden kan output komme i FEsv eller FEso, afhængigt af valgt norm.


    Fodermiddel blandinger

    Denne boks ser du kun, hvis du er logget ind med dit AgroID. Hvis du gerne vil gemme foderblandinger til senere brug, skal du derfor logge ind øverst til højre i skærmbilledet.


    Når du har indtastet din foderblanding, trykker du på Gem, og du får nu mulighed for at give blandingen et navn. Næste gang du er logget ind på KFDB, kan du vælge den gemte foderblanding.


    Genveje

    Ved at trykke på Alt-tasten og samtidig det understregede bogstav fra knapperne ’INDSTILLINGER’, ’Nulstil blanding’, ’BEREGN’ og ’UDSKRIV’ aktiverer man disse funktioner.

    Fodermidler

    Denne side fungerer som opslagsværk, hvor det er muligt at se detaljer på hvert enkelt fodermiddel, såsom indhold af næringsstoffer og en prosatekst med information om det valgte fodermiddel.

    Man vælger et bestemt fodermiddel ud fra en rullemenu, hvor forbogstavet kan skrives for at søge hurtigere gennem listen. I beskrivelsen om det valgte fodermiddel er der relevant information om fodermidlets karakteristika, supplerende information og tidligere forskningsresultater. Der er direkte henvisning til en referenceliste, hvor det er muligt at se ophav til den givne information.

    Bemærk, at der på denne side ikke indtastes værdier, men siden skal ses som et opslagsværk, hvor registrerede fodermidler præsenteres med relevant information. 

    Sammenlign fodermidler

    Dette er et supplement til ”Fodermidler”, idet der på denne side kan vælges flere fodermidler på én gang, som kan sammenlignes på næringsindhold, energiindhold mv. 


    Bedriftsaftryk

    På denne side kan man beregne det samlede bedriftsaftryk. Dette er særligt relevant for brugere, der har oprettet og gemt egne foderblandinger. Alle tallene kan direkte føres ind i værktøjet ESGreenTool®. 

    Først vælger man den/de relevante dyregrupper. 


    Nedenfor er der f.eks. valgt hhv. smågrise og slagtegrise. Herefter kan man indtaste antal dyr og foderenheder samt tilføje flere linjer med bestemte foderblandinger, som man har oprettet, herunder blot kaldet ’test’. Klimaaftrykket bliver beregnet ved at trykke på BEREGN ud fra det vægtede gennemsnit af kilo forbrugt foder og slutteligt helt ude til højre summere den totale mængde foder pr. dyregruppe. 






    Er denne vejledning nyttig?