Ø90 – DLBR-Portalen – Investeringer

Du har mulighed for at få de investeringer, din kunde laver, ført på plads i anlægskartoteket løbende.

Video: Generel gennemgang af investeringer

Der er lavet en video, som giver en kort generel gennemgang af investeringer.

https://www.seges.tv/secret/105075283/2db7ce1d2f0f28103bbdbdc21debb4de

Control til investeringer i DLBR-Portalen

Når du arbejder i Control og i Afvigelser og kan se, at der er foretaget investeringer, kan du med fordel få fordelt investeringerne til anlægskartoteket løbende.

Du fordeler investeringerne i DLBR-portalen. Vil du direkte fra Control afvigelser til DLBR-Portalen, skal du trykke på Investeringer.

Du vil blive bedt om at logge på med dit Agro-ID, medmindre du lige har logget på for eventuelt at se bilag.

Når du bruger knappen Investeringer i Control, vil du komme automatisk ind til Investeringer i DLBR-Portalen.

Går du til DLBR-Portalen via Funktioner i Ø90 Opgavevalg, vil du komme til Mit Overblik, og her skal du vælge Anlægskartotek.

Investeringer

Generelt

Overblikssiden er bygget op med forskellige bjælker. Bjælkerne er delt i forskellige grupper, og du ser kun dem, hvor der er investeringer til. Investeringerne bliver placeret i bjælkerne ud fra det 81xx kontonummer, der er anvendt i bogføringen.

1.    Faner – Du vil altid først se Investeringer

2.    Bjælker for hver aktiv gruppe – grupperet ud fra 81xx konto

3.    Antal af investering i hver bjælke

4.    Klik på bjælken og den åbner

5.    Periode – kan ændres hvis der er behov for dette

6.    Søgefelt

7.    Mulighed for hvad der skal ske med investeringen, de bliver først aktive, når der er valgt mindst en investering

A.    Opret et aktiv

B.    Opret en forbedring

C.    Projekt under udførelse

D.    Sælg et aktiv

8.    Tjek boks til at vælge investering

a.    Markering øverst = alle posteringer vælges

b.    Markering på niveau 1 = alle posteringer der hører til samme konto vælges

c.    Markering på niveau 2 = enkelt postering vælges

9.    Klik på linje for at åbne og se postering på bilagsniveau

10.    Beløb – Køb (-) / salg (+)

11.    Bilagsnummer, er det blåt, kan du trykke på det og bilaget vil åbne.

12.    Posteringstekst fra bogføringen. Men er der flere posteringer med samme dato og bilagsnummer til et kontonummer vil disse have posteringsteksten “Sum posteringer”

Vil du aktivere en investering, markerer du investeringen, og når du vælger enten Opret aktiv, Opret forbedring, Projekt under udførsel eller Sælg aktiv, vil der åbne en dialog, hvor du skal give yderlige oplysninger.

De fleste af dialogerne vil bestå af to faner, basisoplysninger og stamoplysninger. Basisoplysninger er de oplysninger du som minimum skal oplyse for, at investeringen kan overføres til anlægskartoteket. Stamoplysninger kan du vælge at oplyse, hvis du kender dem, ellers kan de vente til regnskaberne laves.

Opret aktiv

Når du bruger opret aktiv vil en investering blive oprettet i anlægskartoteket som et nyt aktiv i både skat og årsrapporten.

1.    Marker det aktiv du vil oprette

2.    Tryk på Opret aktiv

Nu åbner dialogen Opret aktiv. Dialogen består af to faner og en række indtastningsfelter.

Fanen Basisoplysninger er de oplysninger du som minimum skal angive for, at aktivet kan oprettes.

Fanen Stamoplysninger: Her har du mulighed for at angive oplysninger, der skal bruges til beregningen i anlægskartoteket. Disse er ikke nødvendige for at oprette aktivet, så kender du ikke levetid og scrapværdi på dette tidspunkt, så vent med dem til regnskabsopgørelsen.

Basisoplysninger:

1.    Virksomhedstype – er valgt ud fra det kontonummer investeringen er bogført på. Du kan rette ved at trykke på pilen og kan vælge mellem:

a.    Primær

b.    Sekundær

c.    Privat

2.    Aktivgruppe – er valgt ud fra det kontonummer investeringen er bogført på. Du kan rette ved at trykke på pilen.

3.    Konto – er kun åben hvis der er valgt virksomhedstype Sekundær eller Aktivgruppe Blandet benyttet driftsmidler

a.    Ved Virksomhedstype Sekundær kan du vælge mellem 8200 konti

b.    Ved Blandet benyttede driftsmidler kan du vælge mellem 8300 konti

4.    Driftsmiddelsaldo – er kun aktiv hvis Aktivgruppen vedrører Inventar og driftsmidler

a.    Der kommer en besked hvis kunden har flere saldi.

5.    Navn på aktiv - der indsættes automatisk kontoteksten, du kan rette hvis den skal være anderledes

6.    Kommentar – Her kan du skrive en eller flere kommentar der vedr. aktivet

7.    Anskaffelsessum – værdien af de investeringer du er ved at oprette et aktiv med.

8.    Annuller – du fortryder oprettelsen og Gem og luk oprettes aktivet og du kommer tilbage til oversigten med investeringer.

Stamoplysninger:

Fanen er delt i 3 områder stamoplysninger vil variere i forhold til, hvilken aktivgruppe investeringen hører til.

1.    Fællesoplysninger

a.    Navn på aktiv

b.    Ibrugtagningsdatoen – vil være lig med fakturadato

2.    Oplysninger til skat

Indhold vil afhænge af hvilken aktivgruppe der er valgt

3.    Oplysninger til årsrapport.

c.    Levetid

d.    Scrapværdi

4.    Tryk Gem og luk for at oprette aktivet. Knappen er først aktiv når alle basisoplysninger er oplyst. Annuller for at fortryde.

Er det bygninger, jord mv., du er ved at oprette, vil du under Oplysninger til SKAT kunne pege på et bygningskompleks eller oprette et nyt ved at trykke på + samt angive levetid og afskrivningsprocent. Afskrivningsprocenten på bygninger er som standard 4 %, men du kan ændre den ved at taste i feltet.

Opret forbedring

Er det en investering, der i årsrapportens anlægskartoteket skal fremgå som en forbedring, skal du bruge Opret forbedring, ved oprettelse vil der i SKAT blive oprettet et selvstændigt aktiv.

1.    Marker den eller de investeringer der skal indgå som forbedring til samme aktiv.

2.    Tryk på Opret forbedring

Dialogen Opret forbedring åbner. Dialogen består af to faner og en række indtastningsfelter.

1.    Basisoplysninger – de oplysninger du som minimum skal angive for at oprette et projekt under udførelse.

2.    Stamoplysninger – oplysninger du kan udfylde hvis du kender dem.

Basisoplysninger

3.    Virksomhedstype - er valgt ud fra det kontonummer investeringen er bogført på. Du kan rette ved at trykke på pilen

4.    Aktivgruppe - er valgt ud fra det kontonummer investeringen er bogført på. Du kan rette ved at trykke på pilen

5.    Konto – er kun åben hvis der er valgt virksomhedstype Sekundær eller Aktivgruppe Blandet benyttet driftsmidler

a.    Ved Virksomhedstype Sekundær kan du vælge mellem 8200 konti

b.    Ved Blandet benyttede driftsmidler kan du vælge mellem 8300 konti

6.    Eksisterende aktiv – Vælg det aktiv som forbedringen skal knyttes til i årsrapporten

7.    Navn på aktiv – Giv forbedringen et sigende navn, så det kan identificeres i skat.

8.    Kommentar - Kommentar – Mulighed for at skrive kommentar der følger aktivet i dens levetid.

9.    Anskaffelsessum – Her ser du anskaffelsessummen for den eller de investeringer du er ved at oprette en forbedring for

10.    Annuller – hvis du fortryder dine indtastninger

11.    Gem og Luk – er først aktiv, når basisoplysninger er oplyst. Når knappen er aktiv, så tryk her og forbedringen oprettes og du kommer tilbage til overblikket med alle investeringer.

Stamoplysninger

1.    Navn på aktiv – er det samme som du skrev på basisoplysninger

2.    Ibrugtagningsdato – Fakturadatoen for investeringen

3.    Bygningskompleks – Tilknyt forbedringen til et eksisterende bygningskompleks ved at trykke på pilen eller opret et nyt ved at trykke på +

4.    Levetid – Angiv evt. levetid for Skat

5.    Afskrivningsprocent – Er som standard for bygninger 4 %. Du kan ændre ved at skrive oven i feltet

6.    Oplysninger til årsrapporten – Da en forbedring tilknyttes et eksisterende aktiv i årsrapporten, skal du i anlægskartoteket for at ændre evt. scrapværdi på det eksisterende aktiv.

7.    Annuller – hvis du har fortrudt dine indtastninger

8.    Gem og Luk – er først aktiv, når basisoplysninger er oplyst. Når knappen er aktiv, så tryk her og forbedringen oprettes og du kommer tilbage til overblikket med alle investeringer.

Projekt under udførelse

Er der investeringer til f.eks. en bygning, som ikke når at blive færdig inden regnskabsårets afslutning, har du mulighed for at markere dem som Projekt under udførelse.

1.    Marker den eller de investeringer der endnu ikke er færdig(e) og i regnskaberne skal stå som Projekt under udførelse.

2.    Tryk på Projekt under udførelse

Dialogen Projekt under udførelse åbner. Dialogen består af to faner og en række indtastningsfelter.

I dialogen skal du angive oplysninger for enten at tilknytte investeringen til et allerede oprettede projekt eller et nyt projekt.

1.    Basisoplysninger – de oplysninger du som minimum skal angive for at oprette et projekt under udførelse.

2.    Projekt under udførelse – Forvalg er nyt projekt, men har du tidligere oprettet et projekt, som investeringen skal tilknyttes, kan du vælge den ved at trykke på pilen.

3.    Virksomhedstype - er valgt ud fra det kontonummer investeringen er bogført på. Du kan rette ved at trykke på pilen

4.    Aktivgruppe - er valgt ud fra det kontonummer investeringen er bogført på. Du kan rette ved at trykke på pilen

5.    Konto – er kun åben hvis der er valgt virksomhedstype Sekundær eller Aktivgruppe Blandet benyttet driftsmidler

a.    Ved Virksomhedstype Sekundær kan du vælge mellem 8200 konti

b.    Ved Blandet benyttede driftsmidler kan du vælge mellem 8300 konti

6.    Eksisterende aktiv – vælg et aktiv, hvis projektet senere skal være en forbedring til et eksisterende aktiv.

7.    Navn på aktiv – ved nyt projekt vil projektet få det navn der skrives her.

8.    Kommentar – Mulighed for at skrive kommentar der følger aktivet i dens levetid.

9.    Annuller – hvis du fortryder dine indtastninger

10.    Gem og Luk – tryk her når du har indgivet alle oplysninger og du vender retur til overblikket med alle investeringer.

Sælg aktiv

1.    Marker det aktiv du vil sælge

2.    Tryk på Sælg aktiv

Dialogen Sælg aktiv åbner, og du kan her angive, hvilket aktiv der skal sælges.

Tab og fortjeneste beregnes automatisk, og du kan i anlægskartoteket se tab/fortjeneste.

1.    Virksomhedstype - er valgt ud fra det kontonummer investeringen er bogført på. Du kan rette ved at trykke på pilen.

2.    Aktivgruppe - er valgt ud fra det kontonummer investeringen er bogført på. Du kan rette ved at trykke på pilen

3.    Salgsprocent - er forudsat til 100 %, er det et delsalg ændrer du procenten.

4.    Nedrivningsprocent - er der i skat tale om en nedrivning skriv da en %. Står der en procent større en nul, betragtes aktivet som nedrevet og ikke solgt.

5.    Eksisterende aktiv – Skat, her vælger du det aktiv der sælges

6.    Eksisterende aktiv – Årsrapport, Her vælger du det aktiv der skal sælges.

7.    Salgsprisen – den bogførte salgssum

8.    Salgsdato – svare til fakturadato

9.    Bilag – her får du en oversigt over de bilag der tilhører investeringen

10.    Annuller – tryk hvis du fortryder oprettelsen

11.    Gem og Luk – tryk her når du har udfyldt alle data og salget skal overføres til anlægskartoteket.

Tab og fortjeneste beregnes automatisk, når du har oprettet salget. Når du åbner det solgte aktiv i anlægskartoteket, kan du se hvilket tab/fortjeneste der er beregnet.

Når du trykker Annuller eller Gem og Luk vender du tilbage til oversigten med Investeringer.

Småaktiver

Er der konteret til konto 8170 xx småaktiver, vil disse automatisk blive behandlet og være at finde under aktiverede investeringer.

Du kan på småaktiver ikke anvende funktionen slet sammenhæng, da systemet automatisk vil håndtere alt på konto 8170 xx.

Er der lavet en fejl, og det ikke er et småaktiv i hverken skat eller årsrapporten, skal du rette konteringen i Control.

Har du brug for at ændre et småaktiv i enten årsrapporten eller skat til et aktiv, skal dette gøres i fanerne Aktiver – årsrapport eller Aktiver – Skat.

Aktiverede investeringer

Her kan du se alle de investeringer du har aktiveret inkl. småaktiver.

Er der to navne på en investering, er det fordi investeringen i anlægskartoteket behandles forskelligt i skat og årsrapporten. Det kan være at investeringen er et småaktiv i skat men et aktiv i årsrapporten.

Har du fået aktiveret en investering for tidligt eller noget andet der gør, du gerne vil have den tilbage som investering, kan du markere den ønskede investering og vælge Slet sammenhæng.

Nu vil investeringen flytte sig tilbage under den gruppe, den hører til, og du kan aktivere den på ny.

Eksempel: Slettes sammenhængen på ”Traktor /inventar” vil den rykke tilbage til Produktionsinventar.