Ø90 – Skat - Kontrol mod oplysninger fra SKAT

De oplysninger, som modtages fra SKAT indgår i en række kontroller, hvor posteringer og supplerende oplysninger sammenlignes med de modtagne oplysninger. Kontrollen gennemføres i de relevante opgørelsesbilleder.

De oplysninger, som modtages fra SKAT, indgår i en række kontroller, hvor posteringer og supplerende oplysninger sammenlignes med de modtagne oplysninger. Kontrollen gennemføres i de relevante opgørelsesbilleder.

1. Styring af kontrolgennemførslen

For overhovedet at få gennemført kontroller, skal stamdata være i orden i billedet stamdata [Alt] + [M] + [N] + [S].

I ruden "Opgavestyring" skal der stå ja til at gennemføre kontrol mod oplysninger fra SKAT.

Kontrol bliver gennemført i billederne, når

• data er overført fra SKAT
    • opgaven har markering for kontrol (sker automatisk hvis stamdata er i orden, når opgaven oprettes)
    • kontrollerne ikke er passiveret på kredsniveau
    • der beregnes i billedet

1.1 Årsager til kontrol, når det ikke forventes

Hvis kontrollerne kommer, selv om I har sagt nej på stamdata, har I sikkert glemt at rette opgaven, så den stemmer overens med stamdata. Vælg opgavevalg og sig ja tak til at rette opgaven.

1.2 Årsager til manglende kontrol

Hvis en kontrol mod forventning ikke slår ud, kan det skyldes, at data mangler, at opgaven mangler markering, eller der er passiveret kontroller.

Data skal være overført
    Der kan kun gennemføres kontrol, efter at der er overført data fra SKAT. Det gælder for kontroller i både billeder og regnskabskørsel. Hvert år udsendes Ø90-nyt om, hvornår du kan begynde at hente oplysninger.

For at få data overført, skal tilladelsen til R75 Kontroloplysninger  være på plads.

Opgaven skal være oprettet rigtigt
    Kontrol i opgørelsesbillederne afhænger af at opgaven er oprettet med markering for kontrol. Hvis opgaven er oprettet uden markering for kontrol, kan det rettes på denne måde:

• Ret i stamdata
    • Vælg billedet opgavevalg
    • Sig ja tak til, at Ø90 retter opgaven, så den bliver i overensstemmelse med stamdata.

Kredsniveau kan have indflydelse
    Hvis der ikke kommer udfald, selv om man forventer det, kan det skyldes rettelser på kredsniveau, der passiverer en eller flere kontroller, eller som udvider grænsen i forhold til de 200 kr. der er valgt på landsniveau.

1.3 Kendte problemer i kontrollerne

Overblik over hvor fejlen er
    Det kan være svært at få overblik over hvor en fejl er. Forslag til arbejdsgang i billederne:

• Hvis der ingen udfald er, så kan man regne med, at det er rigtigt
    • I "Obligationer" er kontrollerne fælles med "Pantebreve". Hvis "Pantebreve" er berørt, skal kontrollerne først behandles i dette billede. Det drejer sig om kontrollerne af renteindtægt og kursværdi af obligationer og pantebreve
    • Hvis der er udfald, kræves en manuel kontrol. Afhængig af hvor mange konti der er i brug kan man gennemføre kontrollen ud fra billedets oplysninger eller de detaljerede oplysninger i landmandens skattemappe hos SKAT.

De konterede beløb kan ses i billedet. Det fremgår af kontroludfaldet, hvilke kontonumre der indgår. Hvis kontrollen vedrører pengeinstitutter: Se nedenfor om fortegnsproblem.
    Hvis kontrollen bruger kontonumre, der hører til andre billeder, kan resten af kontonumrene ses i ruden med tilknyttede konti.

Kontroloplysningen kan ses i selve kontroludfaldet. Den kan være en sum af flere oplysninger, som så kan ses i ruden med tilknyttede supplerende oplysninger. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt henvises til landmandens skattemappe hos SKAT.

2. Anbefalet arbejdsgang

2.1 Hvis oplysningerne er tilgængelige når man starter

Oplysningerne kan hentes i Opgavevalg ved at vælge menuen Funktioner > Periodens data mv. > Hent Kontroloplysninger.

Når man efter den 10. marts starter opgørelsen på en ejendom, hvor man ikke manuelt har hentet kontroloplysninger, vil Ø90 spørge, om de skal hentes.

Genoverfør henter kun ændringer
    Ved genoverførsel af kontroloplysninger er det kun ændrede data, der opdateres. Det betyder, at det kun er de billeder, hvor der er rettelser fra SKAT, der ændres til berørt. I skal dog manuelt hente R75 igen for at få eventuelle ændringer ind i Ø90.

Hvis oplysningerne er kommet, vil kontrollerne blive gennemført i billederne, efterhånden som man kommer igennem næsterækkefølgen.

SEGES anbefaler denne arbejdsgang:

• Behandl de enkelte billeder i næste-rækkefølgen
    • I billedet "Tværgående kontrol": Sig "nej" til at gennemføre kontrollerne (igen) i regnskabskørslen.

2.2 Hvis oplysningerne bliver tilgængelige efter start af opgørelsen

SEGES anbefaler denne arbejdsgang:

• Hent R75 kontroloplysningerne.
    • Vælg det første berørte billede i billedrækkefølgen
    • Behandl de enkelte billeder i næste-rækkefølgen *).
    • I billedet "Tværgående kontrol": Sig "nej" til at gennemføre kontrollerne (igen) i regnskabskørslen.

*) De billeder, der er blevet berørt af kontroloplysningerne, vil altid beregne de samme posteringer, når I beregner igen. Det kan man se på, at linjerne stadigvæk er tjekkede. Hvis der ikke dukker nye kontroludfald op, når man beregner, kan man derfor tjekke billedet igen uden yderligere gennemgang.

3. Kriterier for kontrollerne

For de kontroller, der gennemføres i billeder, gælder generelt:

• Kontonumre, der anvendes i kontrollen, fremgår af kontrolteksten.
    • Grænser på landsniveau er 200 kr. og 0 % tilladt afvigelse, begge dele kan rettes på kredsniveau. Den tilladte beløbsafvigelse står i GR1 og den tilladte procent i GR2.
    • De oplysninger fra SKAT, som anvendes i kontrollen fremgår af ruden "tilknyttede supplerende oplysninger".
    • På de områder, hvor der forventes overensstemmelse mellem SKAT's oplysninger og den faktiske fordeling på ægtefæller, er kontrollen opdelt på personer.

4. Oversigt over kontroller

4.1 Kontroller i billeder med privat indkomst og fradrag

Løn, pension mv. [Alt] + [M] + [O] + [L] + [L]

Nr.

Indhold

160.750

SKAT kontroloplysning om bidragspligtig A-indkomst afviger

mere end forventet fra saldo konto 5100-5125

160.751

SKAT ægtefælle kontroloplysning om bidragspligtig A-indkomst afviger

mere end forventet fra saldo konto 5100-5125

160.752

SKAT kontroloplysning om gratiale afviger

mere end forventet fra saldo konto 5130-5139

160.753

SKAT ægtefælle kontroloplysning om gratiale afviger

mere end forventet fra saldo konto 5130-5139

160.754

SKAT kontroloplysning om honorar mv. afviger

mere end forventet fra saldo konto 5130-5139

160.755

SKAT ægtefælle kontroloplysning om honorar mv. afviger

mere end forventet fra saldo konto 5130-5139

160.760

SKAT kontroloplysning om pension, efterløn, dagpenge mv. afviger

mere end forventet fra saldo konto 5140-5167 og 3850-3859

160.761

SKAT ægtefælle kontroloplysning om pension, efterløn, dagpenge mv. afviger

mere end forventet fra saldo konto 5140-5167 og 3850-3859

160.770

SKAT kontroloplysning om hædersgaver mv. afviger

mere end forventet fra det selvangivne (supplerende oplysning)

160.771

SKAT ægtefælle kontroloplysning om hædersgaver mv. afviger

mere end forventet fra det selvangivne (supplerende oplysning)

160.772

Ikke oprettet / pensionsordning

160.773

Ikke oprettet

160.780

SKAT kontroloplysning om indeholdt A-skat afviger

mere end forventet fra saldo konto 7200-7203

160.781

SKAT ægtefælle kontroloplysning om indeholdt A-skat afviger

mere end forventet fra saldo konto 7200-7203

160.782

SKAT kontroloplysning om indeholdt AM-bidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 7208-7211

160.783

SKAT ægtefælle kontroloplysning om indeholdt AM-bidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 7208-7211

160.784

SKAT kontroloplysning om indeholdt SP-bidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 7221-7224

160.785

SKAT ægtefælle kontroloplysning om indeholdt SP-bidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 7221-7224

160.790

SKAT kontroloplysning om kapitalpension arb.giverordning afviger

mere end forventet fra oplysning til skatteberegning (supplerende oplysning)

160.791

SKAT ægtefælle kontroloplysning om kapitalpension arb.giverordning afviger

mere end forventet fra oplysning til skatteberegning (supplerende oplysning)

Fradrag personlig indkomst [Alt] + [M] + [O] + [L] + [I]

Nr.

Indhold

164.250

SKAT kontroloplysning om kapitalpension afviger

mere end forventet fra saldo konto 5850-5851

164.251

SKAT ægtefælle kontroloplysning om kapitalpension afviger

mere end forventet fra saldo konto 5850-5851

164.254

SKAT kontroloplysning om pension med løbende udbetaling afviger

mere end forventet fra saldo konto 5852-5869

164.255

SKAT ægtefælle kontroloplysning om pension med løbende udbetaling afviger

mere end forventet fra saldo konto 5852-5869

164.258

SKAT kontroloplysning om pension jf. oplysningsseddel findes,

kontroller, om den er med i regnskabet

164.259

SKAT ægtefælle kontroloplysning om pension jf. oplysningsseddel findes,

kontroller, om den er med i regnskabet

Ligningsmæssige fradrag [Alt] + [M] + [O] + [L] + [Æ]

Nr.

Indhold

166.250

SKAT kontroloplysning om faglige kontingenter afviger

mere end forventet fra saldo konto 5900-5909

166.251

SKAT ægtefælle kontroloplysning om faglige kontingenter afviger

mere end forventet fra saldo konto 5900-5909

166.260

SKAT kontroloplysning om ægtefællebidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 5910 10 og 5911 10

166.261

SKAT ægtefælle kontroloplysning om ægtefællebidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 5910 10 og 5911 10

166.262

SKAT kontroloplysning om børnebidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 5910 11 og 5911 11

166.263

SKAT ægtefælle kontroloplysning om børnebidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 5910 11 og 5911 11

166.270

SKAT kontroloplysning om etableringskonto afviger

mere end forventet fra saldo konto 5950

166.271

SKAT ægtefælle kontroloplysning om etableringskonto afviger

mere end forventet fra saldo konto 5950

Formue indtægt og udgift [Alt] + [M] + [O] + [L] + [F]

Nr.

Indhold

169.250

SKAT kontroloplysning om skattefri pension afviger

mere end forventet fra saldo konto 7315-7316

169.251

SKAT ægtefælle kontroloplysning om skattefri pension afviger

mere end forventet fra saldo konto 7315-7316

169.252

SKAT kontroloplysning om børnefamilieydelse afviger

mere end forventet fra saldo konto 7319

169.253

SKAT ægtefælle kontroloplysning om børnefamilieydelse afviger

mere end forventet fra saldo konto 7319

4.2 Kontroller i billeder med finansielle aktiver og passiver

Aktier [Alt] + [M] + [O] + [F] + [A]

Nr.

Indhold

181.250

SKAT kontroloplysning om aktieudbytte i alt afviger

mere end forventet fra saldo konto 5345

181.251

SKAT kontroloplysning om udlodning fra investeringsforening i alt afviger mere end

forventet fra saldo konto 5348-5349, 5355 55 og 75, 7305 05 og 55, 7307

181.252

SKAT kontroloplysning om kursværdi aktier i alt afviger

mere end forventet fra ultimo konto 2100-2103, 2106-2107

Obligationer [Alt] + [M] + [O] + [F] + [O] og

Pantebreve [Alt] + [M] + [O] + [F] + [B]

Nr.

Indhold

182.250

SKAT kontroloplysning om renteindtægt obligationer og pantebreve i alt afviger

mere end forventet fra saldo konto 5355-5369 ekskl. 5355 sp. 55 og 75

182.252

SKAT kontroloplysning om kursværdi obligationer og pantebreve i alt afviger

mere end forventet fra ultimo konto 2110-2131

Indlån [Alt] + [M] + [O] + [F] + [I]

Nr.

Indhold

180.250

SKAT kontroloplysning om indlånsrente i alt afviger mere end forventet fra

positive saldi konto 5300-5319, 5600-5699

180.251

SKAT kontroloplysning om indlån i alt afviger mere end forventet fra

positiv ultimo konto 2010-2029, 2600-2699, 2700-2719

Prioritetsgæld [Alt] + [M] + [O] + [F] + [P]

Nr.

Indhold

190.250

SKAT kontroloplysning om renteudgift realkredit i alt afviger

mere end forventet fra saldo konto 5450-5464, 5470, 5490-5499

190.251

SKAT kontroloplysning om restgæld realkredit i alt afviger

mere end forventet fra ultimo konto 2301-2329 ekskl. kursregulering

190.252

SKAT kontroloplysning om kursværdi realkredit i alt afviger

mere end forventet fra ultimo konto 2310-2329, 2340-2342, 2390

190.253

SKAT kontroloplysning om kursværdi statsgæld i alt afviger

mere end forventet fra ultimo konto 2300-2309, 2628

Anden gæld [Alt] + [M] + [O] + [F] + [G]

Nr.

Indhold

192.250

SKAT kontroloplysning om renteudgift bank mv. i alt afviger mere end

forventet fra saldo konto 5465-5469 og negative saldi 5600-5699, 5300-5319

192.251

SKAT kontroloplysning om bankgæld mv. i alt afviger mere end forventet

fra ultimo konto 2330-2339 og negative saldi 2600-2627, 2629-2699, 2010-2029

Henlæggelser [Alt] + [M] + [O] + [F] + [H]

Nr.

Indhold

194.250

SKAT kontroloplysning om konjunkturudligning 34% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 2795 90-98

194.251

SKAT ægtefælle kontroloplysning om konjunkturudligning 34% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 2795 90-98

194.252

SKAT kontroloplysning om konjunkturudligning 32% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 2795 99

194.253

SKAT ægtefælle kontroloplysning om konjunkturudligning 32% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 2795 99

194.254

SKAT kontroloplysning om konjunkturudligning 30% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 2795 01-04

194.255

SKAT ægtefælle kontroloplysning om konjunkturudligning 30% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 2795 01-04

194.256

SKAT kontroloplysning om konjunkturudligning 28% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 2795 05-89

194.257

SKAT ægtefælle kontroloplysning om konjunkturudligning 28% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 2795 05-89

4.3 Kontroller i billeder med lønudgifter

Lønudgifter [Alt] + [M] + [O] + [V] + [L]

Nr.

Indhold

366.250

SKAT kontroloplysning om A-indkomst ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 4700-4707, 4709-4717, 4719

366.251

SKAT ægtefælle kontroloplysning om A-indkomst ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 4700-4707, 4709-4717, 4719

366.256

SKAT kontroloplysning om skattefri godtgørelse ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 4708 og 4718

366.257

SKAT ægtefælle kontroloplysning om skattefri godtgørelse ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 4708 og 4718

366.270

SKAT kontroloplysning om tilbageholdt SP-bidrag ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 8440-8441

366.271

SKAT ægtefælle kontroloplysning om tilbageholdt SP-bidrag ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 8440-8441

366.276

SKAT kontroloplysning om tilbageholdt AM-bidrag ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 8450-8451

366.277

SKAT ægtefælle kontroloplysning om tilbageholdt AM-bidrag ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 8450-8451

366.280

SKAT kontroloplysning om tilbageholdt A-skat ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 8460-8461

366.281

SKAT ægtefælle kontroloplysning om tilbageholdt A-skat ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 8460-8461

Andre lønudgifter [Alt] + [M] + [O] + [V] + [R]

Nr.

Indhold

368.250

SKAT kontroloplysning om personalegoder ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 4720

368.251

SKAT ægtefælle kontroloplysning om personalegoder ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 4720

368.252

SKAT kontroloplysning om ATP ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 4725 00 og 05-09

368.253

SKAT ægtefælle kontroloplysning om ATP ansatte afviger

mere end forventet fra saldo konto 4725 00 og 05-09

4.4 Kontroller i billedet med ejendomsværdi

Ejendomsværdi [Alt] + [M] + [O] + [E]

Nr.

Indhold

205.250

SKAT kontroloplysning om ejendomsværdi afviger

mere end forventet fra ultimo konto 1000, 1020

205.251

SKAT ægtefælle kontroloplysning om ejendomsværdi afviger

mere end forventet fra ultimo konto 1000, 1020

4.5 Kontroller i billeder skatter, virksomhedsordning mv.

Skatter [Alt] + [M] + [O] + [L] + [S]

Nr.

Indhold

168.250

SKAT kontroloplysning om betalt skatter afviger mere end forventet

fra saldo konto 7204-7207, 7212-7218, 7225-7230, 7236, 7238 og 7242

168.251

SKAT ægtefælle kontroloplysning om betalt skatter afviger mere end forventet

fra saldo konto 7204-7207, 7212-7218, 7225-7230, 7236, 7238 og 7242

168.260

SKAT kontroloplysning om overskydende skat afviger

mere end forventet fra saldo konto 7235

168.261

SKAT ægtefælle kontroloplysning om overskydende skat afviger

mere end forventet fra saldo konto 7235

168.262

SKAT kontroloplysning om overskydende AM-bidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 7236

168.263

SKAT ægtefælle kontroloplysning om overskydende AM-bidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 7236

168.264

SKAT kontroloplysning om overskydende SP-bidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 7241

168.265

SKAT ægtefælle kontroloplysning om overskydende SP-bidrag afviger

mere end forventet fra saldo konto 7241

Indkomstdisponering [Alt] + [M] + [O] + [D] + [D]

Nr.

Indhold

567.250

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 50% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 01

567.252

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 38% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 02

567.254

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 34% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 03

567.256

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 32% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 04

567.258

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 30% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 05

567.260

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 28% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 06

567.262

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 25% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 07

567.264

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 24,5% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 08

567.266

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 23,5% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 09

567.268

SKAT kontroloplysning om opsparet overskud 22% primo afviger

mere end forventet fra primo konto 8590 10

568.310

SKAT kontroloplysning om underskud i skattepligtig indkomst primo,

afviger mere end forventet fra saldo primo 2786 10

568.311

SKAT ægtefælle kontroloplysning om underskud i skattepligtig indkomst primo,

afviger mere end forventet fra saldo primo 2786 50

568.320

SKAT kontroloplysning om underskud i personlig indkomst primo,

afviger mere end forventet fra saldo primo 2786 20

568.321

SKAT ægtefælle kontroloplysning om underskud i personlig indkomst primo,

afviger mere end forventet fra saldo primo 2786 60

568.330

SKAT kontroloplysning om underskud til AM-bidrag primo,

afviger mere end forventet fra beregningen.

568.331

SKAT ægtefælle kontroloplysning om underskud til AM-bidrag primo,

afviger mere end forventet fra beregningen.

568.340

SKAT kontroloplysning om negativ aktieskat primo,

afviger mere end forventet fra saldo primo 2786 30

568.341

SKAT ægtefælle kontroloplysning om negativ aktieskat primo,

afviger mere end forventet fra saldo primo 2786 70

4.6 Kontroller af moms

Egne produkter, privat andel af udgifter og moms  [Alt] + [M] + [O] + [O] + [E]

Specielt for momskontrollerne i egne produkter er:

• De gennemføres kun hvis der allerede er trukket et skatteregnskab, fordi posteringerne i Ø90 først dannes i regnskabskørslen.
    • Posteringer fra regnskabskørslen gør ikke billedet berørt.
    • Det betyder, at hvis der er kontroludfald, som man vil fjerne ved at rette i momsen, skal man:
    • Foretage rettelsen
    • Trække nyt regnskab
    • Fortryde beregning [Alt + F + Y] i "Egne Produkter, privat andel af udgifter og moms"
    • Beregne [Ctrl + B]

Nr.

Indhold

241.250

SKAT kontroloplysning om moms af salg 1. til 3. kvartal afviger mere end

forventet fra saldo konto 8403 71 (kan skyldes månedsmoms)

241.251

SKAT kontroloplysning om moms af salg 4. kvartal afviger mere end

forventet fra saldo konto 8403 72 (kan skyldes månedsmoms)

241.255

SKAT kontroloplysning om moms af køb 1. til 3. kvartal afviger mere end

forventet fra saldo konto 8403 91 (kan skyldes månedsmoms)

241.256

SKAT kontroloplysning om moms af køb 4. kvartal afviger mere end

forventet fra saldo konto 8403 92 (kan skyldes månedsmoms)

241.260

SKAT kontroloplysning om EU-varekøb afviger mere end

forventet fra saldo konto 8403 81-82

241.265

SKAT kontroloplysning om energiafgifter 1. til 3. kvartal afviger mere end

forventet fra saldo konto 8403 11 og 8438 sp.11, 71, 74, 77, 80, 96

241.266

SKAT kontroloplysning om energiafgifter 4. kvartal afviger mere end

forventet fra saldo konto 8403 12 og 8438 sp.12, 72, 75, 78, 81, 97