Ø90 – Control – Momsafvigelse

Her beskrives arbejdsgang i Control Billede Momsafvigelse

Momsafvigelse

Momsafstemningen er lovpligtig fra 1.7.22 – og derfor skal vi i Ø90 kunne dokumentere det der er med til momsangivelsen.

I forbindelse med momsafstemningen kan der være nogle momsafvigelser, disse momsafvigelser kan håndteres i dette Control-billede.

Anbefaling generelt, hvis du undertrykker momsen – altså sætter 9 på en konto med momsforvalg 2 eller 1 – så overvej altid om du i stedet bør vælge en anden konto. Der kan altid løbende påføres momsbemærkning til posteringen ved hjælp af dialogen posteringsdetaljer.

Når bogføringen er er gennemgået i Control Afvigelse, har man mulighed for at tilgå momsafvigelsen for at tjekke op på afvigelserne og også skrive/rette en momsbemærkning.

Momsafvigelsesbilledet, hvor der er påført en momsbemærkning til en postering

Arbejdsgang i Control

Control Afvigelser, ved tryk på Næste kommer du til Momsafvigelser

Når bogføring er gennemgået i Afvigelsesbilledet, kan man trykke luk og gå til opgavevalg. Eller du kan trykke Næste og komme til momsafvigelsen.

Billedet viser de posteringer, hvor momskode afviger fra momsforvalg på konto.

Arbejdsgang, hvis afvigelsen er korrekt:

•    Hent posteringsdetaljer (højreklik eller [alt+F+2])
    •    Skriv, hvorfor der er en afvigelse og tryk gem

Arbejdsgang, hvis afvigelsen er forkert:

•    Ret kontonummer eller momskode
    •    Tryk opfrisk – så du kan se, hvad der er tilbage

Når du har gennemgået alle afvigelser, er du nu klar til at afstemme perioden – tryk nu Næste og afstemningsdialogen kommer frem. Hvis du er ved momsperiodeafslutning, skal der oprettes momsopgave, ellers skal ovenstående gentages ved næste control-periode.

Posteringsdetaljer kan tilføjes en postering, selv om perioden er låst.

Når der er oprettet en momsopgave, og momstal for din momsperiode er dannet, trækkes en momsdokumentation via momsbilledet. Her kan man se den samlede oversigt over konti, som er med til momsopgørelsen. Heri står også de afvigelser, der måtte være - inkl. de momsbemærkninger som er lavet enten løbende eller via Control til posteringerne.

Momsbilledet / eller Ctrl X

Udpluk af PDF-udskrift med visning af kommentar til afvigelse

Se vejledning til dokumentet her