Ø90 – Indkomstdisponering og skatteberegning – Sikkerhedsstillelser

Hvordan behandles sikkerhedsstillelser i Ø90?

Når man bruger Virksomhedsordningen, så skal sikkerhedsstillelser for private lån beskattes. Det betyder, at der skal hæves et beløb svarende til sikkerhedsstillelsen og gemmes en statuspost til at nedbringe kapitalafkastgrundlaget. Passivposten bliver stående, så længe man bruger virksomhedsordningen og vil kunne forøges, når der eventuelt stilles yderligere sikkerhedsstillelse for privat gæld.

Vi opretter følgende konto til passivpost (+ privat modkonto):

Konto

Kontotekst

Forvalg

Åbningskoder

Bemærkn.

M

V

P

Prod

M

OM

ES

ED

SS

SD

IO

8557 99

Sikkerhedsstillelse efter 10/6-2014

1

1

L

Å

L

L

Å

L

L

Ny

8569 99

Afstem. Sikkerhedsstillelse

2

1

L

Å

L

L

L

L

L

Ny

Sikkerhedsstillelsen skal påvirke VS-mellemregningen i den måned hvor lånet ydes. Derfor skal sikkerhedsstillelsen konteres i kasseregistrering:

Eksempel på sikkerhedsstillelse i juni 2014 på 1.000.000,-

Omposteringen på konto 8569 99 påvirker virksomhedens mellemregning. Samlet set går de i 0.

Kontering af prisgrupper rettes i billede ”Afkastgrundlag” på konto 8557 99, så der beregnes ultimo på kontoen. Ultimo posteringen på konto 8557 99 vil påvirke kapitalafkastgrundlaget ultimo og årene fremover.

Statusposten bliver beregnet for regnskaber med ultimo senere end 30/6 2016:

Eksempel på ny sikkerhedsstillelse på 1.000.000,-

I billedet ”Afkastgrundlag” er der en ny kontrol af modkonto 565102 ”Ved brug af konto 8557 99 skal konto 8569 99 bruges som modkonto”.

I Ø90 skatteregnskab bliver sikkerhedsstillelsen taget med i kapitalafkastgrundlaget og bliver også specificeret i mellemregningen:

Sikkerhedsstillelsen bliver ikke regnet med i regnskabets kapitalforklaring, da beløbet ikke påvirker virksomhedens balance.