Ø90 Information 2023-42 – Kontoplan oktober 2023

Rettelser, der fjerner afvigelser i momsdokumentation, Konti til indtægt vedvarende energi og Mælk bæredygtighedstillæg

Med virkning fra 26. oktober 2023 gennemføres rettelser. Rettelserne af 84xx, som forbedrer momsdokumentationen, er gennemført med virkning fra 12. oktober 2023.

81xx Konti vedr. investeringer overført fra I/S

Når investeringer i I/S overføres til interessenterne, overføres der nettobeløb. For at undgå afvigelser i interessenternes momsdokumentationen bliver der oprettet konti med momsforvalg = 9 Ingen moms. På grundkontiene 8100, 8110, 8173 og 8190 var der i forvejen 9, og der er ikke oprettet nyt konti.
    Bemærk, at de rettede kontonumre er i brug på nogle få ejendomme, hvor det kan være nødvendigt at flytte posteringer eller forklare afvigelsen. Fremadrettet bør kontiene kun bruges til investeringer fra I/S, som er uden moms.

Beregningen i billede Modtag I/S posteringer bliver rettet, så investeringer overføres til konti med momsforvalg 9. Denne ændring gælder fra 31.12.2023, det vil sige fra og med regnskaber, der slutter 31.12.23:

Hvis en interessent har placeret I/S som anden virksomhed, og I har rettet konteringen til dette, skal der rettes:
    •    De gamle konti skal medregnes i saldoen i den primære virksomhed
    •    De nye konti skal IKKE medregnes i saldoen i den primære virksomhed, men i dén anden virksomhed,
         som er valgt.

Vejledningen om tilpasning af kontering af prisgrupper ved opstart er ajourført.

84xx Konti vedr. privat andel påsat momskode

Når der beregnes udvalgte private andele, sættes der via prisgrupper en momskode på konto 84xx, selvom der ikke er momskode på kontoplanen. Disse konti giver nu afvigelser i momsdokumentationen uden grund, og derfor er momskode påsat. Prisgruppeberegningen er ikke ændret.

3300 22 Mælk bæredygtighedstillæg/klimatjek

Tidligere var teksten på konto 3300 22 ”Klimatjek”. SEGES er af den opfattelse, at 'bæredygtighedstillægget for langt størstedelen af beløbet fremadrettet vil være med udgangspunkt i Arlas værktøj 'Klimatjek'.

Der har hidtil været andre tillæg på området vedrørende klima. Men vi regner med, at disse fremadrettet skal ses i sammenhæng med 'bæredygtighed'.

Derfor samles beløb der vedrører bæredygtighed og klima under et på konto 3300 22.

3830 00 Indtægter VE-anlæg reserveres og lukkes senere

Siden januar har der været to konti til samme formål.
    -    Konto 3830 00 Indtægter VE-anlæg, som nu reserveres.
    -    Konto 3848 42 Indtægter vedvarende energianlæg.

Vi anbefaler brug af 3848 42. På landsniveau har den tilknyttet kontokobling til omvendt betalingspligt for moms. De to kontonumre behandles ens, så man kan godt fortsætte med at bruge 3830 00 i en kortere periode. Når man skifter til 3848 42, så vær opmærksom på, om der findes konteringsregler i dataoverførsel eller i kontering af Bankdata, der skal rettes. Konteringen af ”Overskudsproduk” er ændret i Dataoverførsel fra 3830 00 til 3848 42.