Ø90 – Afskrivninger årsrapport - Delvist salg af anlægsaktiver

Der er to måder at håndtere et delsalg på

Metode 1 – Lad objektet blive stående som i primo og sælg en andel af den. Denne metode giver en pænere udskrift af anlægskartoteket. Samtidig bliver der også sparet på kontonumre, ved at køre videre på det samme nummer og ikke opdele på to numre. Hvis der samme år som delsalget skal opskrives på den tilbageværende del, skal metode 2 anvendes, idet fortjeneste/tab ellers ikke bliver rigtig.

Metode 2 – Du kan lave en opdeling i primo, hvor objektet deles med den procent fordeling der svare til delsalget. Denne metode kan være lettest at overskue.

Nedenfor er eksempler på begge metoder.

Eksempel ved delsalg - Metode 1

Forudsætninger:

Anskaffelsessum

400.000

Akkumuleret afskrivninger

150.000

Borgørt værdi

250.000

Der sælges/nedrives 40 % til en værdi på kr. 0

Fortjenesten/tab beregnes til:

Konto

Anskaffelsessum

160.000

9x27

-Akkumuleret afskrivninger

60.000

9x30

Bogført værdi

100.000

9x26

-Salgspris

0

9x20 Kommer fra investeringsbilledet

Tab

-100.000

9x21

Efterposteringer:

Konto

Modkonto

Afskrivninger tilbageføres

-60.000

9x30

9x39 Dialogen foreslår dette nummer

Tab skal bogføres

+100.000

9x21

494x

82x7 zz (hvis det er salg af aktiver i anden virksomhed)

Brug F4 i slutpostering

Eksempel ved delsalg – Metode 2

Forudsætninger:

Anskaffelsessum

400.000

Akkumuleret afskrivninger

150.000

Borgørt værdi

250.000

Der sælges/nedrives 40 % til en værdi på kr. 0

Det kan være en god ide, at oprette en supplerende kontotekst til de to objekter.

Objektet deles i primo:

40 % (sælges)

60 % (beholdes)

Anskaffelsessum

160.000

240.000

Akkumuleret afskrivninger

60.000

90.000

Bogført værdi

100.000

150.000

I primo skal du rette, så det eksisterende objektet svare til de 60 %, der er vist ovenfor, og de sidste 40 % skal placeres på et andet kontonummer. Det anbefales, at du indtaster i "opret/ret primo afskrivninger". Nedenfor kan du se posteringerne fra dialogen "Ret primo". De er vist her i eksemplet, for at du kan få et overblik over de forskellige posteringer.

Efter du har rettet primo, vil "afskrivninger oversigt drift" have to linjer vedr. samme objekt. Herefter skal du kontere salget/nedrivningen.

Fortjenesten/tab beregnes til:

Konto

Anskaffelsessum

9x27

-Akkumuleret afskrivninger

9x30

Bogført værdi

9x26

-Salgspris

9x20 Kommer fra investeringsbilledet

Tab-

9x21

Efterposteringer:

Konto

Modkonto

Afskrivninger tilbageføres

9x30

9x39  Dialogen foreslår dette nummer

Tab skal bogføres

9x21

494x

82x7 zz (hvis det er salg af aktiver i anden virksomhed)

Brug F4 i slutpostering

Levetid skal tilbageføres

9x01

9x39  Dialogen foreslår dette nummer

*Tast 1 i levetid