Ø90 - Afskrivninger Skat - Skattemæssig afskrivning på kode 01 ejendom

Skattemæssig afskrivning på kode 01 ejendom I et nyt Styresignal fra SKAT beskrives ændring af praksis

I et Styresignal fra SKAT beskrives praksis vedrørende skattemæssige afskrivninger på erhvervsmæssigt benyttede bygninger på ejendomme, der er vurderet som beboelsesejendomme. For ejendomme, der er vurderet som kode 01 (beboelsesejendom), gælder:

• Der må afskrives skattemæssigt på den erhvervsmæssige del jf. afskrivningslovens regler. Se  SKATM-2017-04-01
    • Værdien må ikke indgå i virksomhedsordning

Ø90 kan ikke håndtere private bygninger i afskrivningsmodul skat, men du kan alligevel bruge afskrivningsmodulet, hvis du sørger for at kontere rigtigt til kapitalkontoen.

1.     Brug afskrivningsmodul (bygning) som sædvanlig med V=1.

2.     Når en bygning tages op til afskrivning:

• Brug konto 7501 4x med V-kd=1 og en sigende kontotekst, som modkonto.
    • (Så bliver nettovirkningen på virksomhedens kapitalkonto = 0)

3.     Når en bygning afskrives:

• Lav en ekstra efterpostering af årets afskrivning på konto 7502 9x med V-kd=2 og en sigende kontotekst. Modkonto 1000 eller 1017 V-kd=1
    •  (Det flytter værdiændringen, som skyldes afskrivning, fra virksomhed til privat. Det betyder samtidig, at mellemregning mellem virksomhed og privat bliver rigtig, hvis du bruger VS-ordning).

Du kan med fordel lave et notat til afskrivningsobjektet. "Husk at efterpostere årets afskrivninger fra konto 7502 9x til konto 1000 xx eller 1017 xx V-kd=1".

I afkastgrundlags billedet kommer kontrol 565.010 på at der er investeret i året. Kontrollen skal bare accepteres, medmindre der er andre investeringer.

Eksempel, hvor ejendommen står på konto 1000 00 V=2 i balancen:

Konto

V

Bygning tages op til afskrivning

1.000.000

7501 41

1

9114 00

1

Årets afskrivning

40.000

7502 91

2

1017 00

1

Når du bruger konto 1017, kan du få vist en bedre forklaring i note 405. Du skal huske:

• Undertryk beregning af ultimo på konto 1017 (billede Ejendomsværdi, brug formel 0)
    • Skriv en sigende kontotekst, for eksempel: "Afskrivning vedr. privat kode 01 ejendom"

Det giver dette resultat på kapitalkontoen i et skatteregnskab: