Ø90 – Egenkapital - Primo

Forklaring af Billede Egenkapital primo

Billedet egenkapital skal forklare, hvordan egenkapitalen er fordelt på virksomhedskapital, opskrivninger, hensat skat og tidligere års over-/underskud.

Regulering af egenkapital primo

Hvis der er beregnet udskudt skat primo, skal egenkapitalen primo reguleres for den beregnede udskudte skat før egenkapitalen fordeles.

Eksempel

Egenkapital ultimo 2008

10.000.000

Hensættelser i alt primo 2009

-3.000.000

Egenkapital primo 2009

Egenkapital til fordeling

7.000.000

Indtastning af egenkapital primo

Indtastningerne foretages i billedet Egenkapital [Alt] + [M] + [O] + [F] + [E].

Indtastning foretages som primo rettelse [Alt] + [F] + [O] i drift.

Alle positive beløb skal indtastes med minus fortegn.

2270 xx

Virksomhedskapital er ejerens indskud i virksomheden.

2272 xx

Opskrivninger skal svare til de opskrivninger, der er indtastet i anlægskartoteket primo i billedet Afskrivninger - oversigt drift.

Grunde, bygninger og stuehuse, der er samvurderet landbrug, skal i henhold til op- og nedskrivninger ses under et. Det er alle landbrugsejendomme, der skal ses under et. Kontering af disse er på 2272-40.

2273 xx

Hensat skat skal svare til de beløb, der konteret på konto 2296 xx i billedet udskudt skat.

2275

2276

Tidligere års over-/underskud er forskellen mellem egenkapital til fordeling, virksomhedskapital, opskrivninger og hensat skat.

Eksempel

Egenkapital til fordeling

7.000.000

Virksomhedskapital

- 1.000.000

2270 xx

Opskrivninger

- 5.000.000

2272 xx

Hensat skat

+ 2.000.000

2273 xx

= tidligere års overskud

-3.000.000

2275

(Tidligere års underskud konteres på 2276)

Opskrivninger skal via egenkapitalen, og det er først nedskrivninger under de samlede anskaffelsespris for jord, bygninger og stuehuse der skal via resultatopgørelsen. Derfor skal opskrivninger på grunde, bygninger og stuehuse samles på en konto i egenkapitalbilledet konto 2272 40 ”Opskrivning grunde og bygninger” Jord skal på 2272 30.

En nedskrivning på en afskrivningsberettiget bygning skal stadig via resultatopgørelsen, som ekstraordinær afskrivning og kan ikke modregnes i en tidligere opskrivning på jord.

Opskrivning på mælkekvote før og efter 1/1 2005 skal også samles på konto 2272 05 ”Opskrivning mælkekvote” i egenkapitalbillede, også selvom der er opskrivning på mælkekvote før 1/1 2005 og nedskrivning på mælkekvote efter 1/1 2005. Der skal først en nedskrivning over resultatopgørelse, når nedskrivning kommer under den samlede anskaffelsespris for mælkekvote.

Fejl i egenkapital primo

I forbindelse med bestilling af regnskabet kan der komme en fejl i egenkapitalen primo. ”Vejledning i fejlretning i egenkapital primo og opskrivninger”.