Ø90 - Vælg et element - Indregning af kapitalandele til kostpris

Når man indregner kapitalandele til kostpris, vil købsprisen blive ved med at stå i Holdings balance og vil ikke blive påvirket af op- og nedgang i datterselskab/associeret selskab.

Resultatet vil ikke blive påvirket, medmindre der bliver givet udbytte fra datterselskab/associeret selskab

Noteoplysning

Ved indregning til kostpris, er det et krav at der er noteoplysning til Finansielle Anlægsaktiver, hvor hovedtal for dattervirksomhed inkl. Ejerandel fremgår.

Du laver noteoplysningen ved i Preview at kopier landsbemærkningen til ejendomsniveau og tilpasse den.

Kontonumre som skal anvendes ved indregning til kostpris

Konto Tekst Bemærkning
    7305 10 Udbytte datterselskab og koncernaktier

1651 00 Kapitalandele i tilknyttet virksomhed Opret specifikation
    1652 00 Kapitalandele i associeret virksomhed Opret specifikation
    2188 00-74 Mellemregning tilknyttet virksomhed Opret specifikation
    2188 75-99 Mellemregning associeret virksomhed Opret specifikation

Definition tilknyttet og associeret virksomhed

Ejer moderselskab mere end 20 % af egenkapitalen er der tale om en associeret virksomhed. Er indflydelsen over 50 % er der tale om en tilknyttet/dattervirksomhed, indflydelse kan både være den reelle indflydelse og +50 % af ejerskabet.

Eksempel – Indregning kapitalandele til kostpris

Udbytte afsat dette år

Udbytte afsat sidste år

+200.000

+100.000

Resultat fra dattervirksomhed +839.226

Udbyttet som er afsat i årets regnskab for dattervirksomhed, skal først med til næste år.

Hvis der i dattervirksomhedens regnskab for sidste år er udloddet udbytte til Holding selskabet, skal det med i dette års regnskab.

FE Udbytte +100.000 Konto 7305 10
          Modkonto 2188 xx

Husk indsættelse af noteoplysning til finansielle anlægsaktiver.