Ø90 - Indregning af kapitalandele til kostpris

Når man indregner til kostpris, vil købsprisen blive ved med at stå i Holdings balance. Den vil ikke blive påvirket af op- og nedgang i datterselskab/associeret selskab.

1. Køb
    2. Salg
    3. Kapitalnedsættelse i datterselskab/associeret selskab
    4. Kapitalforhøjelse i datterselskab/associeret selskab

Resultatet vil ikke blive påvirket, med mindre der bliver givet udbytte fra datterselskab/associeret selskab

Noteoplysning

Ved indregning til kostpris, er det et krav at der er noteoplysning til Finansielle Anlægsaktiver, hvor hovedtal for dattervirksomhed inkl. Ejerandel fremgår.

Du laver noteoplysningen enten ved at bestille en DLF udgave af regnskabet og rette teksten direkte i udskriften, eller ved at åbne bemærkningen via bemærkningsbilledet. [ALT + M + F +B]. Vælg bemærkning til afsnit 13 Note 250, kopier den og lave rettelser.

Kontonumre som skal anvendes ved indregning til kostpris

Konto

Tekst

Bemærkning

7305 10

Udbytte datterselskab og koncernaktier

1651 00

Kapitalandele i tilknyttet virksomhed

Opret specifikation

1652 00

Kapitalandele i associeret virksomhed

Opret specifikation

2188 00-74

Mellemregning tilknyttet virksomhed

Opret specifikation

2188 75-99

Mellemregning associeret virksomhed

Opret specifikation

Definition tilknyttet og associeret virksomhed

Ejer moderselskab mere end 20 % af egenkapitalen er der tale om en associeret virksomhed. Er indflydelsen over 50 % er der tale om en tilknyttet/dattervirksomhed, indflydelse kan både være den reelle indflydelse og +50 % af ejerskabet.

Eksempel – Indregning kapitalandele til kostpris

Udbytte afsat dette år

Udbytte afsat sidste år

+200.000

+100.000

Resultat fra dattervirksomhed

+839.226

Udbyttet som er afsat i årets regnskab for dattervirksomhed, skal først med til næste år.

Hvis der i dattervirksomhedens regnskab for sidste år er udloddet udbytte til Holding selskabet, skal det med i dette års regnskab.

FE

Udbytte

+100.000

Konto

7305 10

Modkonto

2188 xx

Husk indsættelse af noteoplysning til finansielle anlægsaktiver.