Ø90 – Ligningsmæssige fradrag - Befordringsfradrag

Ø90 kan beregnebefordringsfradrag

Ø90 beregner befordringsfradrag på konto 5930 00 og 5930 50 automatisk, hvis du oplyser korrekt om:

• Antal km. fra hjem til arbejde
    • Antal arbejdsdage
    • J/N til om satsen skal nedsættes ved km. udover grænsen (ret prisgruppe, og husk dato for gyldighed).

Forudsætninger

Det er kun det almindelige befordringsfradrag efter ligningslovens § 9C, der beregnes.
    Forudsætningen for at bruge automatikkerne er, at afstanden har været den samme hele året.

Beregning

Antal kilometer fra hjem til arbejde og antal arbejdsdage skal oplyses i ruden med supplerende oplysninger [Alt + S]. Normalt vil oplysningerne være overført fra statussedlen. Bemærk, at kilometertallet kun er den ene vej!

Bemærk, at disse supplerende oplysninger (om kilometer og antal dage) også anvendes ved fordelingen af bilomkostninger, når der er valgt fordeling ud fra km til disse – det vil sige, at de IKKE må slettes, selv om kørselsfradrag eventuelt beregnes manuelt.

På landsniveau er valgt prisgruppe 510.000 (ejer) og 510.001 (ægtefælle), der forudsætter, at de sidste km beregnes med nedsat takst.

Kontering

Ø90 foretager en postering af befordringsfradraget, der indeholder det samlede antal kilometer og det beregnede beløbsfradrag. Modkonto på landsniveau er 7900 90. Du kan ændre modkontoen i "Kontering af prisgrupper" [Ctrl + U].

Hvis automatik ikke ønskes

Hvis ikke du ønsker automatikken, skal du oprette en ny kontering med formel = 0, og A/P-kode = A (aktiv). Konteringen med formel 500 ændres, så A/P-kode = P (passiv). Vælges uafhængigt for ejer henholdsvis ægtefælle.

Forhøjet befordringsfradrag i yderkommuner

Hvis der er tale om en bopælskommune uden nedsættelse, skal du ændre i prisgruppen, der anvendes for henholdsvis ejer og ægtefælle. Prisgruppen har næsten altid en slutdato i forvejen, fordi satserne ændres hvert år. Derfor er du nødt til at rette hvert år - lav et notat om dette.

Begge ægtefæller har kørselsfradrag i yderkommune. Skriv N for at undgå nedsættelse.

Når satsen for næste år er tastet ind, kan du kun rette for indeværende år. Hvis du forsøger at rette eller slette til-dato, får du fejlmeddelelse.

Ekstra befordringsfradrag

Det ekstra befordringsfradrag bliver først konteret, når der bestilles skatteregnskab. Se hvilke konti, der påvirker beregningen i vejledningen til skatteberegningen.