Ø90 – Statussedlen – tilpasning af indhold

I billedet stamdata [Alt] + [m] + [n] + [s] under opgavestyring findes der under driftsmæssige produkter oplysninger, som har indflydelse på statussedlen indhold.

Statussedlen – tilpasning af indhold

I billedet stamdata [Alt] + [m] + [n] + [s] under opgavestyring findes der under driftsmæssige produkter oplysninger, som har indflydelse på statussedlen indhold.

Som standard er der altid svaret Ja til oplysningen om der udarbejdes årsrapport, hvilket betyder, at der udarbejdes både skatteregnskab og årsrapport. Hvis der svares Nej til oplysningen betyder det, at der kun udarbejdes skatteregnskab for kunden.

Hvordan vælges mindst mulig statusseddel?

Som bruger kan man påvirke statussedlens detaljeringsgrad på to måder. Dels via stamdata, og dels via de statuskonti der er brugt primo.

Oplysninger i stamdata

For at få udskrevet en statusseddel med så lav en detaljeringsgrad som muligt, skal der svares Nej til de ovenstående oplysninger, der findes under opgavestyring i stamdatabilledet.

Hertil kommer stamoplysningen med navnet "Foderbeholdninger" som påvirker skatteudgaven af statussedlen. Oplysningen findes: Opgavevalg > Funktioner > Stamdata mv > Beregninger udskrifter [Alt] + [f] + [m] + [B], skattemæssige beregninger under overskriften "Føres der fuldt beholdningsregnskab".

Hvis der er svaret Nej til oplysningen, bliver linjerne til indberetning af foderbeholdninger ikke udskrevet på skatteudgaven af statussedlen.

Primoposteringernes betydning

Når der er taget stilling til de stamoplysninger, der har indflydelse på statussedlens indhold, er der overordnet taget stilling til, om det er en skatteudgave af statussedlen der udskrives, eller det er en statusseddel til både skat og årsrapport.

Det er imidlertid ikke nok til at gennemtvinge den ønskede detaljeringsgrad i besætningsnoterne, hvis der primo findes en anden detaljeringsgrad. Det skyldes, at besætningsnoterne er lavet sådan, at de altid tager hensyn til den detaljeringsgrad, der er brugt primo.

1. Hvis der derfor er behov for et skift i specifikationsgrad, eksempelvis hvis en kunde går fra at få lavet både skatteregnskab og årsrapport til kun at få lavet skatteregnskab, er der følgende muligheder for at få den ønskede specifikationsgrad på statussedlen:
    2. Besætningens primostatus rettes ved hjælp af "Ret primo" så den ønskede specifikationsgrad findes inden statussedlen bestilles.
      Statussedlen udskrives og udsendes uden der er lavet rettelser til primo. Resultatet vil være, at kunden bliver spurgt om den samme specifikationsgrad, som der er i primostatus. Indberetningen fra kunden kan derefter omkonteres i forbindelse med opgørelsen i Ø90, så ultimo i regnskabet har den ønskede specifikationsgrad. Når der så bestilles en statusseddel næste år vil specifikationsgraden svare til det ønskede niveau.

Udgaver i bestillingsbilledet

Der findes to forskellige landsudgaver af statussedlen i bestillingsbilledet i Ø90. Standardudgaverne der indeholder alle afsnit og udgave E, hvor afsnit "20 Markbrug" er passiveret fra landsniveau. Udgave E er primært beregnet til kredse, der ønsker en skatteudgave af statussedlen, som ikke indeholder noterne til indberetning af arealer og udbytter. Teknisk set er der ikke nogen forskel på de to udgaver af statussedlen, bortset fra at afsnit 20 er passiveret i udgave E.

Udgave J kan anvendes til opfølgning, men kan ikke overføres til økonomistyring.

På kreds- og ejendomsniveau er det endvidere muligt at til-og fravælge noter