SEGES Vejledninger

Søg i alle kategorier eller vælg en enkelt kategori i listen

  Beklager, vi fandt ikke finde nogen relevante vejledninger til dig.

  Kontakt os via formularen med dine spørgsmål, så vender vil tilbage til dig med en løsning.


  Ø90 – Produktionsgrensopgørelse - Forvalg på kontoplan

  For at gøre arbejdet med opdeling af kontering på produktionsgren er der en række forvalg af produktionsgrene på landskontoplanen

  For at gøre arbejdet med opdeling af kontering på produktionsgren er der en række forvalg af produktionsgrene på landskontoplanen.

  Der er mulighed for at ændre/vælge produktionsgrene på kontoplanen. Forvalget betyder, at posteringen påsættes produktionsgrensnumret sammen med kontonummeret. Når der er forvalgt produktionsgrene på en konto i kontoplanen, skal I således kun indtaste kontonummeret ved konteringen. Det forvalgte produktionsgrensnummer på posteringen, kan rettes ved konteringen ved at skrive oveni - f.eks. hvis landmanden oplyser, at en omkostning vedrører en anden produktionsgren, end den der er forvalgt på kontoen.

  Specifikationsniveau på produktionsgrene

  Det er vigtigt at specifikationsgraden på produktionsgrene er fastsat ud fra de ønsker landmanden har til opgørelsen. I bør derfor for hver enkelt ejendom tage stilling til forvalget på ejendomskontoplanen.

  Bemærk det er ikke nødvendigt at ændre forvalget til et lavere specifikationsniveau på produktionsgrene. Det kan man til udskriften gøre betydeligt hurtigere ved at oprette/aktivere samleproduktionsgrene. Kontrollerne på produktionsgrene i opgørelsen bliver dog misvisende, såfremt alle relevante posteringer ikke findes på den samme produktionsgren som det indtastede produktionsomfang. Såfremt produktionsgrensopgørelsen slet ikke skal indberettes til Økonomidatabasen (eller kun indberettes med lav specifikation på et område – f.eks. mark samlet), kan man i den situation minimere antallet af kontroller på produktionsgrene under opgørelsen ved at benytte de samleproduktionsgrene, der er oprettet på landsniveau, og kun indtaste produktionsomfanget på samleproduktionsgrenen. I kan selvfølgelig også blot vælge at acceptere de misvisende kontroller, der hvor I anvender samleproduktionsgrene. Se i øvrigt nærmere om samleproduktionsgrene i afsnit 7.

  Hvor er det fordelagtigt med forvalg

  På landskontoplanen vælges der ikke produktionsgrensnumre på alle konti, der opsamles til afsnit 26 produktionsgrene. F.eks. ikke på gødningskonti, hvor man på forhånd ikke kan vide, hvilken afgrøde gødningen bliver fordelt til. Det er som regel en fordel at vælge produktionsgrensnumret, hvis:

  • Det af kontoteksten klart fremgår, hvilken produktionsgren, der er tale om.
  • Man på forhånd ved, at hovedparten af det der posteres på kontoen vedrører en produktionsgren. Den resterede del kan da senere flyttes til andre produktionsgrene.

  Forvalg bør derfor laves ud fra det specifikationsniveau som landmanden ønsker:

  • En husdyr produktionsgren - alt foder

  Dataoverførsel

  Posteringer, der overføres via Dataoverførsel, får påsat de produktionsgrene, der er forvalgt på kontoplanen. Man skal derfor tilrette konteringen i billede "Dataoverførsel" (EVD) til det specifikationsniveau, der skal være i produktionsgrensopgørelsen.

  Er denne vejledning nyttig?