Ø90 – Afskrivninger skat – Driftsmidler

Konteringsvejledning til negativ saldo, straksafskrivning og restafskrivning på driftsmidler

Særskilt saldo - afskrivning af 116 procent

Se vejledningen om særskilt inventarsaldo.

Negativ saldo

Indtægtsførsel af negativ saldo

Den negative saldo efterposteres 4985 00 / 9440 xx

Der er disse kontroller, som hjælper med at huske det:

-    484.015, som kommer det år, hvor saldoen bliver negativ: ” Inventarsaldo er negativ. Bemærk at den skal udlignes senest næste år eller eventuelt året efter, hvis der er indgået aftale.”

-    484.026, som kommer året efter: ”Negativ saldo konto 9442 skal overføres til årets indkomst”

Straksafskrivning mv.

Hvis du skal kontere straksafskrivning eller andre specielle ting på inventar, kan du gøre specifikationen mere læsbar ved at rette tekster. Det kan være relevant ved straksafskrivning efter afskrivningslovens § 44 og eventuelt ved skattefri tilskud efter ligningslovens § 7F.

Udgifter, betalt ved tilskud, der kan straksafskrives (AL § 44)

Tilskuddet konteres som indtægt på en 38xx konto..
    Et tilsvarende beløb konteres som straksafskrivning, hvis du ønsker det.
    Du kan bruge 9427 til 9429, hvis teksten er sigende nok, eller du kan rette teksten og skrive hvilket tilskud og/eller hvilken anskaffelse det vedrører. Vær opmærksom på at rette modkonto til den ønskede i slutpostering - for eksempel 4979 "Straksafskrivning miljøforbedring".

Udgifter, der ikke må fratrækkes/afskrives (LL § 7F)

Tilskuddet konteres sammen med investeringen.
    Når investeringen tages op til afskrivning kan du

-    Efterpostere nettoudgiften som køb

-    Efterpostere bruttoudgiften som køb og tilskuddet på en anden konto, som du giver en forklarende tekst.

Konti, der kan rettes

Du kan påvirke teksterne i opgørelsen af den skattemæssige inventarsaldo ved at rette disse kontotekster:
    9415 Tabsfradrag
    9427 Miljøstraksafskrivning
    9428 Miljøstøtte
    9429 Straksafskrivning
    9430 Benyttet etableringskonto
    9431 Fri til anden regulering af saldo (eks.: Iværksætterkonto)

Fradrag af restsaldo

Når du vil fratrække restsaldoen, fordi den er under grænsen for småinventar mv. før årets afskrivning, skal du:

• Angive afskrivningsprocent 100
    • Acceptere kontrol om procent over 25
    • Eventuelt rette afskrivningskonto til 4998 Fradrag restsaldo inventar i dialogen ”Kontering af prisgruppe”.

Hvis du efterposterer på 9415, som tidligere blev brugt, bliver restfradraget ikke talt med i summen af afskrivninger i noten.