Ø90 – Indregning af kapitalandele efter indre værdis metode

Indregning af kapitalandele efter indre værdis metode

Når du indregner kapitalandelene til indre værdi bliver købsprisen ændret i balancen ud fra hvilke op- og nedture, der har været i dattervirksomheden. Balancen vil derfor ændre sig ved:

• Kursændring i datter-/associeret selskab
    • Køb
    • Salg
    • Kapitalnedsættelse i datter-/associeret selskab
    • Kapitalforhøjelse i datter-/associeret selskab

Resultatopgørelsen påvirkes som udgangspunkt kun med resultatet fra datter-/associeret selskab.

Udbytte fra datter-/associeret selskab vil ikke påvirke resultatet, men du skal derimod huske at flytte udbyttet fra bundne reserver til de frie reserver på egenkapitalen.

Ved indregning efter den indre værdis metode, er der i regnskabsklasse C krav om noteoplysning til finansielle anlægsaktiver.

Definition på tilknyttet og associeret virksomhed

Ejer moderselskabet mere end 20 % af egenkapitalen er der tale om en associeret virksomhed. Er indflydelsen over 50 % er der tale om en tilknyttet/dattervirksomhed, indflydelse kan både være den reelle indflydelse og +50 % af ejerskabet.

Kontonumre som skal anvendes ved indregning af tilknyttet virksomhed til indre værdis metode

Konto Tekst Bemærkning
    5011 00 Indtjening i tilknyttet virksomhed7
    7305 10 Udbytte kapitalandele dattervirksomhed
    7305 11 Resultat kapitalandele dattervirksomhed

1651 00 Kapitalandele  Opret specifikation
    5013 xx Nedskrivning af kapitalandele Opret evt. specifikation
    2188 00-74 Mellemregning tilknyttet virksomhed Opret specifikation

7186 10 Reserve f opskr. eft. indre værdis metode
    2273 30 Reserve for indre værdis metode
    2273 39 Reserve for indre værdis metode (reg. pengestrøm)

Kontonumre som skal anvendes ved indregning af associeret virksomhed til indre værdis metode

Konto Tekst Bemærkning
    5012 00 Indtjening i associeret virksomhed
    7305 10 Udbytte kapitalandele dattervirksomhed
    7305 11 Resultat kapitalandele dattervirksomhed

1652 00 Kapitalandele  Opret specifikation
    5014 xx Nedskrivning af kapitalandele Evt. opret specifikation
    2188 75-99 Mellemregning tilknyttet virksomhed Opret specifikation

7186 10 Reserve f opskr. eft. indre værdis metode
    2273 30 Reserve for indre værdis metode

2273 99

Reserve for indre værdis metode (reg. pengestrøm)

Kontonumre som skal anvendes ved indregning af I/S til indre værdis metode

Selskaber kan godt være I/S deltager og modtage automatisk overførelser fra et I/S.

Du skal selv være opmærksom på, om I/S overførelser lander korrekt i årsrapporten. Er der I/S overførelser til nogle 7xxx/5xxx numre, der opsamles som fejlkonti, skal du efterpostere disse til relevante konti.

Konto Tekst Bemærkning
    5010 00 Indtjening i I/S
    7305 11 Resultat kapitalandele dattervirksomhed

2188 75-99 Mellemregning tilknyttet virksomhed Opret specifikation

Opskrivning af kapitalandele

Opskrivning af kapitalandele må ikke kunne udloddes som udbytte og skal derfor bindes som reserve på egenkapitalen. Det gøres sådan:

Opskrivning       Konto         1651
                            Modkonto   2273 39

Når du anvender 2273 39 i stedet for 2273 30, er det for, at regulere pengestrømsopgørelsen så denne stemmer.

Har du fejl i pengestrømsopgørelsen, når du laver en opskrivning, så tjek at du har anvendt det rigtige kontonummer.

Eksempel – indregning af tilknyttet virksomhed ved indre værdis metode

Forudsætninger:
    Udbytte fra dattervirksomhed +200.000
    Resultat fra dattervirksomhed +839.226

Efterpostering
    DE Resultat fra dattervirksomhed +839.226 Konto 5011
          Modkonto 1651

SE Resultat fra dattervirksomhed +839.226 Konto 7305 11

DE

Resultat fra dattervirksomhed

+839.226

Modkonto

Konto

Modkonto

1651

2273 30

7186 10

Udbyttet som er afsat i årets regnskab for dattervirksomhed dvs. 200.000, skal først med til næste års regnskab.

Hvis der i dattervirksomhedens regnskab for sidste år er udloddet udbytte til Holding selskabet, skal det med i dette års regnskab. Eksempelvis 100.000 kr. i udbytte.

FE Udbytte +100.000 Konto 1651
          Modkonto 2188 00

DE Udbytte +100.000

Konto

Modkonto

2275 85

2273 30

DE Udbytte +100.000 Konto 7186 10
          Modkonto 7180 10

FU Resultat dattervirksomhed 739.226 Konto 1651 00

Ved at bogføre som ovenfor, vil man have samme værdi på anparterne i årsrapport og skatteregnskabet. Dette betyder dog, at udloddet udbytte fra moderen ikke vil blive vist i regnskabet, men man skal stadig huske at medtage dem på selskabets selvangivelse. Alternativt kan man vælge at indregne til kostpris i skatteregnskabet. På denne måde vil et udloddet udbytte blive vist i skatteregnskabet.

Skal der udbetales udbytte til direktionen skal du efterposter det som i alle andre selskaber.

FE Udbytte +96.600 Konto 2275 90
          Modkonto 7185 10

Placering i årsrapporten

Placering i Skattebilaget

Resultatet og udbyttet fra dattervirksomheden, bliver i skattebilaget medregnet som permanente afvigelser.