DMS - Vejledning til Afregning, kalve

Sådan laver du afregning af dine indkøbte kalve

Forudsætningen for at benytte sig af dette værktøj, er at du har indberettet indgang og vægt på dine indkøbte kalve.

Hvordan laver jeg en afregning?

Du finder modulet til ”Afregning, kalve” ved at trykke på ”Slagtekalve” i venstre side. (1)

Først vælger du din besætning hvor dine indkøbte kalve har indgang. (2)

Derefter tilpasser du din Notering. Det gør du ved at trykke på ”Notering”. (3)

Hvordan tilpasser jeg min notering?

Du indtaster de priser du vil bruge i den notering du vil afregne dine kalve med (4). Der kan ikke ændres i kødkvægstillægget, men i feltet Fordeling af kødkvægstillæg, har man mulighed for at indtaste hvor stor andel af kødkvægstillæget skal lægges til afregningsprisen.

Derefter skal du huske at trykke på ”Gem og Luk” (5). Du vil nu komme tilbage til Afregningsbilledet.

Hvordan laver jeg en afregning?

Du skal først finde den periode du har modtager dyr i (6). Det er som standard de sidste syv dage.

Du skal derefter vælge den leverandør du gerne vil lave en afregning til. Og så trykke på ”Vis Dyr” (7). Du vil nu få vist rækker med de dyr du har modtaget fra den valgte leverandør i den valgte periode (8). Der vil være en beregnet pris på baggrund af den notering du har gemt. Du har mulighed for at indtaste et tillæg/fradrag og en bemærkning på den enkelte kalv (9).

Du vil have mulighed for at indtaste mail, konto-nr., afregnings-nr. og hvornår du overfører penge til leverandøren under Leverandøroplysninger (10).

Når du er klar til at ville udskrive din afregning trykker du først ”Gem” (11) og så vil den beregnede pris blive gemt. Du vil derefter kunne udskrive afregningen eller overføre den til PDF eller Excel. (11)

Hvordan er vækstindeks beregnet?

Vækstindekset på kalven er et gns. af forældrenes vækstindeks. Hvis forældrene ikke har et vækstindeks anvendes et indeks på 100.

Hvordan er prisen beregnet?

Der er en basispris som bliver beregnet efter vægt. Dette gælder for alle kalve uanset race.

Så bliver der lavet en korrektion for kalvens vækstindeks. Dette gælder hvor mor eller far er af race HOL eller RDM (herunder KRY, MON og FLE). Korrektion bliver beregnet som forskellen i kalvens vækstindeks fra vækstindeks 100. Denne forskel bliver ganget med værdien for racekorrektionen. Er kalven en krydsning mellem HOL og RDM så vægtes værdierne med 50 % hver.

Hvis kalven er en kødkvægskrydsning, så bliver der lagt et tillæg til prisen. Dette tillæg er beregnet på baggrund af kalvens køn og racekombination. Tillægget bliver ganget med den indtastede fordeling i noteringsbilledet. Dertil kommer der et tillæg som er beregnet som forskellen imellem farens X-kalv indeks og X-kalv baseindekset.

Hvis kalven har MON/FLE raceandel vil der blive beregnet et tillæg efter hvad noteringen er sat til. Tillægget i notering tager udgangspunkt i en raceandel på 50%.

Hvis kalven har JER raceandel vil der blive beregnet et fradrag efter hvad noteringen er sat til. Fradraget i notering tager udgangspunkt i en raceandel på 50%.

Læs denne artikel på Landbrugsinfo der fortæller hvordan kødkvægstillægget er beregnet: Beregning af kødkvægtillæg.