SEGES Vejledninger

Søg i alle kategorier eller vælg en enkelt kategori i listen

    Beklager, vi kan ikke finde nogen relevante vejledninger til dig.

    Kontakt os via formularen med dine spørgsmål, så vender vil tilbage til dig med en løsning.


    Ø90 - FAQ til moms i Ø90 og DLBR-Portal

    Her finder du svar på mange områder inden for moms i DLBR-portalen og Ø90

    Indhold

    Lås af posteringer Momsopgave Skal der oprettes en momsopgave? Skal jeg tjekke og låse momsopgaven, når jeg har indberettet moms? Skal jeg låse momsopgaven efter regnskabet er låst? (opdateret 12.03.25) Adgang til DLBR Portalen Debitor/Kreditor Hvordan beregnes saldo? Tabellen er ændret Sidste momsperiode i regnskabsåret og regnskabsopgørelse Anbefalet arbejdsgang moms og regnskab DLBR-Portal og Ø90 Tjek i debitorer og kreditorer Forskudte regnskaber (opdateret 26.02.25) Hvis du arbejder med regnskab i en gammel periode (opdateret 12.03.25) Arbejdsgang, når kunden selv indberetter moms for de første kvartaler Private andele Private andele Seneste kendte pris Seneste kendte pris – ret eller slet Procentfordeling med maks.-beløb Ingen kvantum i momsperiode, der indeholder skat ultimo (opdateret 12.03.25) Ingen pris i 4. kvartal Forskudte regnskaber Teknisk fejl 906100 Egne produkter  Købs- og salgsmoms Hvorfor står Falck ikke længere som afvigelse? Hvorfor står Falck stadig som en afvigelse? Udenlandsk moms Skal jeg bruge kontokoblinger til handel med udland? Hvor ser jeg de posteringer som de nye momskoder laver? Hvorfor kan jeg ikke afstemme handel med udlandet i DLBR- portalen? Hvorfor kan jeg ikke bruge de nye momskoder? Indberet moms fra DLBR Portalen Afslut og overfør til SKAT Afslut moms via TastSelv Overførsel fra Ø90 til SKAT Kvittering Hvilke beskeder kommer der fra SKAT? Mailkvittering Momsdokumentation Hvad indeholder momsdokumentationen? Hvem skal bruge momsdokumentationen? Efterangivelse Efterangivelse – Regnskaber 2023/24 Skal der altid indberettes en efterangivelse? Der dannes en efterangivelse med 0 i alle felter Skal der betales renter af en efterangivelse? Hvorfor er tallene på Kvittering og Indberet ikke ens ved efterangivelse? Godkendelse af indberetning Hvem kan godkende en indberetning? Moms tidligere perioder Hvis tidligere perioder ikke er betalt endnu Hvis der er gammel momsgæld, som ikke er betalt Kredsudskrift med manglende momsgodkendelse Regnskabssystemudbyder (RSU) Kan Moms i DLBR-portalen anvendes uden RSU-tilladelse? Hvad er InterCountConnect ApS? Ændring af momsprincip Forkert periode Der er afsluttet og låst et regnskab Momsportalen viser underlige datoer Momsfrie aktiviteter Hvornår skal jeg oplyse om momsfrie aktiviteter? Hvilket MitID skal kunden anvende? Hvad er Slutdato på regnskabsåret? Hvordan beregnes Fradragsprocenten? Fremskyndet energi Forskudte regnskabsår Efterangivelse – Regnskaber 2023/24  Regnskabsopgørelsen for 2023/24 - Private andele Regnskab og moms slutter ikke samtidigt (opdateret 26.02.25) 8405 40 stemmer ikke Private andele  Ægtefælles virksomhed Steder og moms Kontering Momsopgørelse – ingen steder anvendt Momsopgørelse – steder anvendt, kun et momsnummer Momsopgørelse – steder anvendt, flere momsnumre Private andele på andet end sted 0

    Lås af posteringer

    Skal jeg låse kasseregistrering, når jeg har indberettet moms?

    Nej, det skal du ikke. Kasseregistrering skal først låses ved lås af regnskab.

    Arbejdsgang

    1.    Afslut moms i DLBR Portal eller lås momskolonnen i momsbilledet. 

            a.    Posteringer med momskode, som er med til moms, vil automatisk blive låst. 
            b.    Momsdokumentation passer til de beløb i momstilsvaret og til de låste posteringer. 

    2.    Bogføres der, efter afslut/lås, nye bilag til en afsluttet momsperiode

            a.    Posteringer vil komme ind som O-posteringer
            b.    Posteringer vil give en efterangivelse i DLBR Portal

    Momsopgave

    Skal der oprettes en momsopgave?

    Nej, når du anvender moms fra DLBR-portalen, vil momsopgaven blive oprettet automatisk, når du starter moms.

    Skal jeg tjekke og låse momsopgaven, når jeg har indberettet moms?

    Nej, det skal du ikke – det er ikke længere nødvendigt at tjekke eller låse en momsopgave, efter at posteringerne bliver låst ved afslut/lås af moms. 

    Ikke-låste momsopgaver står ikke længere i vejen for at lave nye opgaver eller for at kunne låse skatteregnskabet. Det betyder også at der ikke længer er grund til at være obs på om momsopgavens tjek falder. 

    Skal jeg låse momsopgaven efter regnskabet er låst? (opdateret 12.03.25)

    Nej, det skal du ikke, det er ikke længere et krav for at kunne låse skatteopgaven. Der sker ikke noget ved det, men det er overflødigt arbejde

    Adgang til DLBR Portalen

    Kan jeg gå direkte til DLBR Portalen uden at skulle gå via Tjek dialogen i Control?

    Ja, det kan du godt. Du kommer til DLBR-portalen ved at gå til opgavevalg<Funktioner<DLBR portal [alt+F+D].

    Vi anbefaler dog altid at gå til DLBR-portalen via Control, da det sikrer at du har tjekket bogføringen inden du laver momsen.

    Debitor/Kreditor

    Hvordan beregnes saldo?

    Saldo beregnes ved at finde saldo på sidste låste skatteregnskabs ultimoperiode +/- efterfølgende bevægelser i posteringer indtil momsperiodens ultimo og til sidst +/- de efterposteringer, som er lavet med skatteregnskabets ultimodato.

    Dette betyder, at du i enkelte tilfælde vil få en saldo som er 0 kr. (eksempel 1)

    Kontokortet i portal viser kun momsperiodens bevægelser. Du kan altid tage F12 i Ø90 og vælge perioden tilbage fra sidst låste dato.

    Eksempel:

    Regnskab låst pr. 31.12.2022 og Moms laves for 1. kvartal 2024. 

    Tabellen er ændret

     

    2725 01

    2725 02

    2725 03

    Saldo 31.12.2022 (Låst regnskab)

    0

    -10.000

    0

    Bogføring 10.03.2023

    +10.000

    0

    0

    Bogføring 01.04.2023

    -10.000

    0

    0

    Efterpostering 31.12.2023

    0

    -10.000

     

    Saldo 31.12.2023 (Åben regnskab)

    0

    0

    0

    Bogføring 10.01.2024

    0

    +10.000

    +25.136

    Bogføring 10.02.2024

    0

    -10.000

     

    Saldo 31.03.2024

    I DLBR-Portalen

    0

    -25.136

    Saldo 31.03.2024

    I Ø90

    vises ikke

    0

    -25136

    Sidste momsperiode i regnskabsåret og regnskabsopgørelse

    Anbefalet arbejdsgang moms og regnskab

    Se vejledning 

    DLBR-Portal og Ø90

    Det kan give udfordringer, hvis du arbejder på den samme kunde i DLBR-Portalen og Ø90 på samme tid. Anbefalingen er derfor, at du skifter ejendom når du skifter brugerflade. Dvs. At du skifter til en anden ejendom INDEN du skifter til anden brugerflade 

    Tjek i debitorer og kreditorer

    Når du laver momsen, der har samme ultimodato som regnskabet, vil de tjekmærker, du sætter ved afstemning af debitorer og kreditorer i DLBR-portalen og i Ø90 moms, følge med til regnskabet. Hvis skat og driftsopgaverne er oprettet. 

    Vigtigt: du skal i regnskabsopgørelsen være opmærksom på de debitorer og kreditorer, der er forskellige i skat og drift. De vil være tjekket, hvis de er tjekket i moms. Kan du huske hvilke det drejer sig om på den enkelte kunde, kan du undlade at tjekke dem.

    Tjekmærkerne vil blive ophævet, hvis du i regnskabsopgørelsen fortryder beregningen og beregner igen i et billede, der har tilknytning til moms. Dette sker, fordi der beregnes ultimo igen og derved dannes nye posteringer. 

    Eksempel:

    ‘Fortryd beregning’ fjerner tjekmærker, derfor hvis I fortryder beregning af Varegæld i regnskabsopgørelsen, og der er en åben moms, vil tjekmærker i kreditorer i moms forsvinde. 

    Alternativt kan du vælge at tjekke debitorer og kreditorer i regnskabsopgørelsen og kun der. Vær opmærksom på, at de tjek mærker du sætter i regnskabet følger ikke med til moms. 

    Difference mellem konto 8405 40 og sidste momsangivelse eller store afrundinger (opdateret 12.03.25)

    Oplever du en fejl mellem konto 8405 40 og sidste momsangivelse eller beregningen bliver bremset af store afrundinger kan det være pga.:

    • Private andele er ikke beregnet i momsperioderne
    • Private andele mangler at blive genberegnet for regnskabsåret. Husk at det kan være nødvendigt at fortryde og genberegne, hvis der er rettet i momsperioder 
    • I løbet af året er der brugt en konto, som er uden formel. Kun konti med formel større end 0 bliver summeret. 

    a.    Du skal selv finde summen fra momsperioderne og taste den ind i regnskabsopgaven.
    b.    Du skal passivere formel 0 og vælge den, der beregner. Hvis formel 0 er valgt for at undertrykke beregning af kontoen i sidste momsperiode, kan du også indtaste 1 øre i sidste momsperiode, for at få beregnet rigtigt uden at rette til formel 0.

    • Der ligger en efterangivelse der ikke er behandlet – husk du skal helt hen til moms-flowets billede ‘Indberet moms’, før momstal beregnes
    • Der er lavet efterposteringer med momskode i momsperioder. Der må kun laves efterposteringer i regnskabet til private andele. Alle andre skal laves som R posteringer. 

    a.    Kan bl.a. ske hvis du bruger posteringsforslag. 

    • Kunden har faktureret i en låst momsperiode, og fordi vi leder efter ulåste posteringer, vises der ingen efterangivelse i DLBR-portalen. Find posteringerne ud fra ajourføringsdato i kasseregistrering og ret moms manuelt mv: indtast kolonne i momstilsvar i Ø90, lås & brug TastSelv.

    Du kan med fordel anvende dette regneark til fejlsøgning

    Forskudte regnskaber (opdateret 26.02.25)

    Se afsnittene forskudte regnskabsår og regnskab og moms slutter ikke samtidigt. 

    Hvis du arbejder med regnskab i en gammel periode (opdateret 12.03.25)

    I gamle perioder hvor alle momstilsvar var beregnet fra 1. dag i skatteåret og i overgangsperioden mellem nyt og gammelt periodevalg skal du være opmærksom på om regnskabets tal svarer til summen fra momsangivelserne. 

    Hvis årets sidste momsperiode har datoer i ctrl+x, som svarer til skatteregnskabets periode, er der ikke behov for summering, fordi hele årets udtagning er beregnet. Hvis Billedet egne produkter bliver berørt, skal du sørge for at summen stadig er rigtig:

    • På linjer/konti, der allerede er rigtige, kan du undertrykke summering ved at indtaste 1 øre. Herved bliver det den gamle låste postering, der kommer til at gælde. 
    • På linjer/konti, hvor du vil rette, skal du indtaste rettelsen.

    Hvis nogle af årets kolonner i ctrl+x dækker mere end 1 momsperiode, men den sidste i regnskabsperioden er efter det nye princip, er du nødt til selv at summere og indtaste. Hvis det for eksempel er kvartalsmoms og perioderne i ctrl+x er: 1. kvartal, 1. halvår, 3. kvartal og 4. kvartal, skal du summere de private andele i perioderne: 1. halvår (1. + 2. kvartal), 3. kvartal og 4. kvartal.

    Som alternativ til at indtaste 1 øre, for at undertrykke summering, kan du bruge formel 0, men husk så at angive slutdato, så den kun kommer til at gælde for regnskabsåret.

    Arbejdsgang, når kunden selv indberetter moms for de første kvartaler

    • Har I kunder hvor de selv indberetter moms for de første 3 kvartaler eller 1. halvår og hvor I laver bogføring for hele året og moms for 4. kvartal / 2. halvår efterfølgende er arbejdsgangen: Indtast 1,2 og 3 kvartal / 1. halvår i Ctrl+X og lås kolonnerne.
    • Lav bogføring
    • Tjek for efterangivelser og lav moms for sidste periode 

    Private andele

    Private andele

    Private andele beregnes kun i moms. I regnskabet, vises de private andele som en sum af det der er beregnet i moms for hele året. 

    Der beregnes altid privat andel i en momsperiode, medmindre du vælger at skrive 0 under årlig oplysning. 

    Der bliver beregnet en forholdsmæssig andel af det kvantum der var oplyst på sidste års statusseddel. Altså enten en 1/12-del, ¼-del eller ½-del alt afhængigt af momsprincip.   

    Prisen er beregnet på baggrund af de udgifter der har været i perioden til det der skal tages privat andel af. Denne pris gemmes. 

    Har der ikke været udgifter til det der skal tages privat andel af i den pågældende periode, vil den gemte pris blive brugt. 

    På de konti hvor der er opdateret en pris på landsniveau, f.eks. kød, kan du altid rette prisen under ”beregning for perioden” i DLBR-Portalen og i pris i Ø90 moms. De konti hvor der beregnes på en pris, der er dannet på baggrund af kontering i den pågældende momsperiode, kan der ikke rettes i prisen. 

    Seneste kendte pris

    Seneste kendte pris er introduceret i private andele i december 2024. Der gemmes først en pris, når der har været en udgift der kan beregnes på. 

    Det betyder at der for sidste periode kan være en pris der bliver gemt til efterfølgende moms-kvartaler, men har der ikke været udgifter ved beregning af sidste periode   er der ikke en pris. 

    Når der første gang er gemt en pris, vil der fremover altid være en gemt pris. Den opdateres næste gang der er faktiske udgifter. 

    Seneste kendte pris – ret eller slet

    I kan rette seneste kendte pris, men når I retter, vil det, I taster, gælde fremover og ikke for denne periode. 

    I har mulighed for at taste en efterpostering med det rigtige kvantum og beløb. Denne efterpostering vil nulstille beregningen af private andele for den oplysning, som den tastes på. 

    Det er ikke muligt at slette sidste kendte pris, da den ligger på landsniveau. Den kan undertrykkes ved at skrive 9999 99 i ref.nr. i kontering af prisgrupper.

    Procentfordeling med maks.-beløb

    Når der er private andele, der beregnes med en procent, og der samtidigt er et max. beløb, skal max. beløbet svare til momsperiodens andel. 

    Eksempel: 

    Der er besluttet et årligt maks. beløb på telefon på 800 kr. 

    Maks. beløbet på prisgruppen sættes derfor ved en kunde med kvartalsmoms til 200 kr. 

    Derved vil der i hver momsperiode maks. blive reguleret 200 kr. 

    Ingen kvantum i momsperiode, der indeholder skat ultimo (opdateret 12.03.25)

    Nogle private andele bliver først beregnet, når der indtastes et kvantum i posteringen. For eksempel andel af nedsat elafgift. I DLBR-portalen sker beregning inden man når at angive kvantum, og fordi Ø90 tror at kvantum skal være 0, tilbageføres beløb fra de første momsperioder. Så snart man indtaster periodens kvantum, falder det på plads. 

    Ingen pris i 4. kvartal

    Er der ikke en pris at beregne private andele ud fra i 4. kvartal, kan der laves en efterpostering. Oplever du at der ikke laves summering i private andele er det fordi der ikke er en formel til kontoen. Du skal derfor lave en R/O postering i stedet for en efterpostering. 

    Laves det som en kassepostering, bliver det bogført korrekt og medtages i moms, men det kan ikke ses direkte i private andele. 

    Når der laves regnskab, og der mangler noget i private andele, så tjek konto 7031 under tilknyttede konti, om der er lavet en R/O-postering. 

    Forskudte regnskaber

    Se under afsnittet Forskudte regnskaber

    Teknisk fejl 906100

    Fejlteksten siger: Der kan ikke indberettes til den valgte momsperiode. Der findes skatteopgaver der er låst for opgørelsen i den aktuelle eller efterfølgende perioder. 

    Ligger der en kortperiodisk skatteopgave, der er afsluttet, vil den spærre for beregning. Ophæv afslut på opgaven og beregn i moms. 

    Egne produkter 

    Egne produkter skal medtages i den periode, hvor varerne er taget hjem til privat brug. Derfor skal du taste 0 i det, der står under “årets oplysninger til private andele” i venstre side af billedet, så der ikke bliver beregnet en forholdsmæssig andel. Er der så taget varer hjem til privat brug, skal du i den momsperiode, hvor varen er taget hjem til privat brug, taste kvantum under ”beregnede andele for perioden” i højre side af billedet. Derved vil der kun blive beregnet i den aktuelle periode. 

    Private andele på andre steder end 0

    Se afsnit Steder og moms.

    Købs- og salgsmoms

    Hvorfor står Falck ikke længere som afvigelse?

    Du kan fra 1.1.2025 bruge nye momskoder til differentieret moms. Har du anvendt en af de koder på en konto til Falck, vil bogført og beregnet moms være ens. Derfor kommer Falck ikke længere som en afvigelse. 

    Hvorfor står Falck stadig som en afvigelse?

    De nye momskoder virker først på bogføring fra 1.1.2025, så har du bogført udgiften tidligere og undertrykt moms med 9, vil posteringen stå som en afvigelse. 

    Udenlandsk moms

    Skal jeg bruge kontokoblinger til handel med udland?

    Fra 1.1.2025 kan der oprettes konti med momskoder til handel med udlandet. Det betyder også, at der ikke længere skal tilknyttes en kontokobling for at få de rigtige tal på momsangivelsen. 

    Hvor ser jeg de posteringer som de nye momskoder laver?

    De nye momskoder beregner først posteringer, når det nye billede i moms kan aktiveres. 

    Laves der månedsmoms, inden det nye billede kommer i moms, skal du anvende de gamle kontokoblinger. 

    Eks. færdiggøres moms for januar og februar 2025 inden 2. april 2025, skal der laves kontokoblinger som sidste år. 

    Hvorfor kan jeg ikke afstemme handel med udlandet i DLBR- portalen?

    Det kommer du til at kunne. Forventes løst primo april 2025, hvor der tilføjes et nyt step i momsflowet omkring handel med udlandet. 

    Hvorfor kan jeg ikke bruge de nye momskoder?

    Du kan først anvende de nye momskoder til handel med udlandet på bogføring fra 1.1.25. Dvs. de nye momskoder kan ikke anvendes på bogføring for 4. kvartal 2024. 

    Der er to kolonner til momskoder på kontoplanen hvad gør jeg? (opdateret 12.03.25)

    Indtil 2. april 2025, vil der være to kolonner på kontoplanen til moms. 



    IU svarer til de tidligere koder U, I og 9

    M svarer til de nye talkoder. 

    Når du opretter en ny konto, skal du udfylde begge kolonner. Er det en konto til udenlandskhandel skal du vælge 9 i IU og den ønskede momskode i M.  Er det en konto til indenlandsk handel skal du vælge 

    • UI=U og M=ønsket momskode for eksempel 1 eller 
    • UI=I og M=ønsket momskode for eksempel 2.

    Indberet moms fra DLBR Portalen

    Afslut og overfør til SKAT

    Hvad sker der, når jeg trykker Afslut og Overfør til SKAT i Indberet?

    • Posteringer, der er med i momsangivelse, låses
    • De låste enkeltposteringer kan ikke låses op
    • Der kan efterfølgende stadig laves betalingsart-, om- og rettelsesposteringer til perioden
    • Der dannes dokumentation for momsangivelsen
    • Momsdokumentation gemmes i økonomimappe i InterCount
    • Momsdokumentation ligger klar i Udskriftsoversigt i Ø90
    • Momsangivelsen overføres til SKAT – kræver RSU-tilladelse 
    • Du modtager mailkvittering, som du kan videresende til din kunde med info om, at de skal godkende momsangivelsen. Husk altid at læse og eventuelt tilpasse mailen, inden du sender den videre. 

    Afslut moms via TastSelv

    Hvis der i stedet vælges Afslut og gå til TastSelv sker der nøjagtig det samme – undtagen selve overførslen til SKAT. I stedet åbnes et browser-vindue, hvor du kan logge på TastSelv.

    Hvis du samtidig godkender momsen og kunden har betaling af moms tilmeldt Betalingsservice eller leverandørservice, så husk at få din kunde til at godkende kladden inden. Derved kan du sikre revisors uafhængighed ved erklæringsafgivelsen. 

    Overførsel fra Ø90 til SKAT

    Der kan ikke længere ske overførsel til SKAT fra Ø90.

    Kvittering

    Hvilke beskeder kommer der fra SKAT?

    Når du trykker Afslut og overfør, kan du få nedenstående fejl-/acceptkoder. 

    Kode

    Fejl- eller accepttekst

    Hvad skal der gøres?

    4801

    RSU er ikke delegeret til virksomheden

    RSU-tilladelse skal gives på SKAT

    4802

    Ikke åben periode

    Prøv igen senere

    4803

    Periode er ikke afsluttet

    Afvent til efter momsperiodens ultimodato

    4804

    Periode er mere end 3 år gammel

    Du kan maks. overføre 3 år tilbage i tiden. Rettelse skal ske manuelt

    5001

    Dette er en foreløbig ordinær angivelse

    Din overførsel er gennemført

    5002

    Dette er en foreløbig efterangivelse

    Din overførsel af efterangivelse er gennemført

    5003

    Din efterangivelse er nu godkendt - en kvittering er tilgængelig på skat.dk

    Denne kommer ikke i Ø90

    5004

    Din ordinære angivelse er nu godkendt - en kvittering er tilgængelig på skat.dk

    Denne kommer ikke i Ø90

    2510

    Du har udfyldt Moms af varekøb i udlandet (både EU og tredjelande). Du skal derfor også udfylde Rubrik A-varer. Det gælder dog ikke, hvis den udenlandske sælger også installerer eller monterer varerne, eller hvis du har købt el eller naturgas fra en udenlandsk virksomhed. Så skal Rubrik A-varer udfyldes med et 0. Er købet fra et ikke-EU-land skal Rubrik A-varer udfyldes med et 0

    Brug TastSelv og sæt 0 i Rubrik A

    Listen er ikke udtømmende – den vil blive opdateret i takt med, at vi bliver bekendte med dem.

    Mailkvittering

    Når du har afsluttet momsangivelsen til SKAT, vil den påloggede brugers mailadresse modtage en mail med kvittering om, at der er overført eller anvendt TastSelv til SKAT. 

    Hvis der er skrevet en e-mail til arkivsystemet i Stamdata, vil der også blive sendt en mail hertil med dokumentation vedhæftet i PDF’en.


    Der vil være 4 forskellige tekster: (se et eksempel nederst)

    • Afslut og overfør til SKAT – ordinær
    • Afslut og overfør til SKAT – efterangivelse
    • Afslut og tast selv – ordinær
    • Afslut og tast selv – efterangivelse

    Mailen vil have momsdokumentationen vedhæftet. Filnavnet vil være momsdokumentation_momsperiode.pdf

    Afsender på mailen vil være noreply@intercount.dk

    Ved kvittering for TastSelv, som du, som DLBR, anvender og ikke godkender – skal du kopiere linket til godkendelse på SKAT.dk og indsætte.

    Mailen kan sendes til kunden. Du har altid mulighed for at tilpasse teksten, som du ønsker.


    Momsdokumentation

    Hvad indeholder momsdokumentationen?

    Momsdokumentationen indeholder:

    • Momsangivelse
    • Ved efterangivelse indeholder det kun posteringer, der er med til denne angivelse
    • Oversigt over afvigelser på hhv. købs- og salgsmoms
    • Oversigt over alle posteringer i den momsperiode, der angives
    • Er der tilføjet en momskommentar, vil dette fremgå af oversigten ved hver postering

    Hvem skal bruge momsdokumentationen?

    Momsdokumentation skal opbevares sammen med bilagsmaterialet og skal ved forespørgsel fra SKAT udleveres.

    Efterangivelse

    Efterangivelse – Regnskaber 2023/24

    DLBR-Portalen danner automatisk efterangivelser fra 1. januar 2024. Det betyder, at der ikke dannes en automatisk efterangivelse, hvis der rettes i bogføringen for 2023. 

    Retter I en momsbærende postering i 2023, skal I derfor oprette en ny kolonne i Ctrl+X for den berørte momsperiode og indberette tilsvaret via Tast selv. 

    Skal der altid indberettes en efterangivelse?

    Ja, hvis der er momsrettelser til en allerede angivet periode, skal der laves en efterangivelse til den periode, som faktura har fakturadato i. 

    SKAT har nultolerance - hvilket vil sige, at uanset hvor stort beløbet er, skal der efterangives. 

    Der dannes en efterangivelse med 0 i alle felter

    Laver du om-/rettelsesposteringer på momsbærende konti, vil dette danne behov for en efterangivelse. I de tilfælde hvor du flytter mellem to 4000 konti og der dermed ikke er en momsændring, har du mulighed for i DLBR-portalen at afslutte en efterangivelse uden at skulle igennem momsflowet og overføre til SKAT. Når du bruger denne funktion, vil posteringerne blive låst og efterangivelsesbehovet forsvinder. Der dannes derfor ikke et momstilsvar eller en momsdokumentation.  

    Skal der betales renter af en efterangivelse?

    Ja, hvis efterangivelse betyder, at der skal ske en efterbetaling til SKAT, skal der betales 8,7% (2024) i rente. Det udregnes fra oprindelig momsfrist til indbetaling. 

    Hvorfor er tallene på Kvittering og Indberet ikke ens ved efterangivelse?

    Når der overføres efterangivelse til SKAT overføres den ordinære angivelse + evt. efterangivelser til Skat. Det skyldes, at SKAT selv vil udregne differencen som giver efterangivelsen.

    Ved TastSelv – kan man taste forskellen, og derfor er det kun forskellen, der er på kvitteringen.



    Godkendelse af indberetning

    Hvem kan godkende en indberetning?

    • Kunden har 14 dage til at godkende en indberetning - lavet af enten DLBR eller kunden selv
    • Revisor med autorisation har 14 dage til at godkende en indberetning lavet af enten DLBR eller kunden selv. HUSK at få kundens godkendelse først. 

    Se mere i vejledningen Ø90- Moms – Overfør og godkend

    Moms tidligere perioder

    Hvis tidligere perioder ikke er betalt endnu

    Den eneste gældspost ultimo, som Ø90 kan beregne, er Saldo ultimo, som er lig med tilsvaret i den sidste periode. Men på visse ultimodatoer vil der også være en tidligere angivelse, der ikke er betalt. Du skal selv tage denne gæld eller tilgodehavende op i ultimo på konto 8405 30. 

    Eksempel på yderligere gæld eller tilgodehavende:

    Kvartalsmoms for første kvartal skal betales 1 juni. I regnskaber der slutter 30. april, skal du tage saldoen fra første kvartal op i balancen.

    Hvis der er gammel momsgæld, som ikke er betalt

    Brug konto 8405 20 Momsgæld tidligere år.

    Kontoen er oprettet for at kunne holde den gamle gæld adskilt fra årets moms, men alligevel få beløbet medregnet på selvangivelsen. Kontoen indgår ikke i afsnittet med specifikation af moms i regnskaberne.

    Kontoen medregnes i den samlede momsafstemning i momsbilledet. Du får altså afstemningsfejl, hvis du ikke har konteret ultimo på den nye konto, men der er en kontrol i momsbilledet, der viser, hvis den ikke stemmer. 

    Kredsudskrift med manglende momsgodkendelse

    Se vejledningen Ø90- Moms – Overfør og godkend

    Regnskabssystemudbyder (RSU)

    For at overføre moms fra DLBR-portalen, skal der gives tilladelse til regnskabsudbyder hos SKAT. 

    Se vejledningen Ø90 – Moms – Tilmeld på Skat.dk

    Kan Moms i DLBR-portalen anvendes uden RSU-tilladelse?

    Ja, men der kan blot ikke anvendes Afslut og Overfør til SKAT. Hvis du forsøger, vil du få at vide, at der mangler en tilladelse.

    Momsangivelsen skal i så fald overføres med TastSelv.

    Hvad er InterCountConnect ApS?

    InterCountConnect ApS er det CVR-nummer, som der skal oprettes tilladelse til. Dette CVR-nummer anvendes til alle digitale løsninger hos SEGES Innovation P/S, der 'snakker' med det offentlige.

    Ændring af momsprincip

    Du skal stå i den rigtige periode, når du ændrer momsprincip. Den rigtige periode er den sidste periode, for hvilken det princip du ændrer fra, skal gælde.

    Og - du skal først ændre princip, når den sidste periodes momstilsvar med det gamle princip er låst. Hvis du f.eks. skal ændre momsprincip fra halvår til kvartal fra og med 1/1 2024, skal du først sikre dig, at momstilsvaret for 2. halvår 2023 (med halvårsmoms) er afsluttet.

    Når det er sket, skal du vælge en periode, der har ultimodato = 31/12 2023 og gå til fanen Opgavestyring på Stamoplysninger. Her kan du ændre momsprincip ved at taste '2' (kvartal), hvor der står '1' (halvår).

    Det resulterer i en pop up-dialog, hvor du vil kunne se gyldighedsperioderne for de 2 forskellige principper og dermed kunne få verificeret, at du får momsprincippet skiftet på den rigtige dato.

    En ændring beskrevet ovenfor vil kvittere, at momsprincip "halvår" stopper 30/12 2023, og at momsprincip "kvartal" starter 31/12 2023. Herefter er momsprincippet ændret til kvartalsmoms fra og med 1/1 2024.

    Forkert periode

    Hvis du har fået ændret momsprincippet i en forkert periode, skal du vælge den periode, hvor du fejlagtigt fik ændret momsprincippet i. Herefter skal du gå til fanen Opgavestyring på Stamoplysninger og fjerne (blanke) det nye momsprincip. Det resulterer i en pop up-dialog, hvor du får kvitteret, hvilket momsprincip der er gældende, samt hvilket momsprincip der er slettet. Herefter kan du gå ind i den rigtige periode og ændre momsprincippet som ovenfor beskrevet.  

    Der er afsluttet og låst et regnskab

    Hvis du vil undgå at låse regnskabet op, kan du i stedet for rette momsprincip på en Likviditetsopgave: 

    Opret en likviditets opgave på en dag, fx 01/01-2024 til 01/01-2024

    Overfør opgaven Likviditet

    I Stamdata rettes momsprincip fra ”2” (kvartal) til ”1” (halvår).

    Hvis du har fået oprettet en momsopgave på 1. kvartal, skal den slettes. 

    Hvis der er beregnet en periode på Momstilsvar (Ctrl X) for 1. kvartal, skal den slettes.

    Dernæst skal der oprettes en momsopgave på 1. halvår i Ø90, og denne moms skal laves i Ø90.

    Når 1. halvårs moms er låst, kan 2. halvår laves i DLBR portalen.  

    Momsportalen viser underlige datoer

    Vær opmærksom på, at når du ændrer princip, vil ”tilen” i Momsportalen måske vise dig nogle underlige datoer. Overblikket går nemlig tilbage til sidste gang, du havde dette princip (hvis du har haft det før) og kan derfor vise en underlig ’Næste momsfrist’. Når du starter momsen, så er det den korrekte periode, og du vil - næste gang der laves moms - få vist den korrekte sidste godkendte periode.

    Momsfrie aktiviteter

    Se vejledningen her

    Hvornår skal jeg oplyse om momsfrie aktiviteter?

    Med den angivelse som indeholder juni måned skal oplysning om momsfrie aktiviteter udfyldes sammen med godkendelsen og kan ikke overføres fra Ø90 eller Portal. Det skal ske en gang årligt.

    Hvis der er momsfrie aktiviteter, skal der af godkender svares ja, og så skal der indberettes et tal. Dette tal skal kun indberettes en gang årligt.

    Hvilket MitID skal kunden anvende?

    Der skal anvendes MitID Erhverv, men man kan koble MitID Erhverv sammen med sit MitID Privat, så der ’kun’ er ét MitID.

    Hvis der ikke findes et MitID, kan TastSelv-kode til Erhverv anvendes. 

    Vejledning til indberetning fra skat.dk 

    Klip fra Skat.dk



    Svares der Ja, skal følgende udfyldes:

    Hvad er Slutdato på regnskabsåret?

    Slutdatoen skal altid ligge før starten af den periode, som du er i gang med at indberette moms for.

    Er det status 31/12 - og juni 2024 indberettes, så er fradragsprocenten baseret på din omsætning i regnskabsåret 2023.

    Hvordan beregnes Fradragsprocenten?

    Sådan beregnes fradragsprocenten – rundes op til nærmeste hele tal:

    Virksomhedens momspligtige omsætningen fra sidste regnskabsår:

    350.000 kr.

    Virksomhedens samlede omsætning fra sidste regnskabsår

    850.000 kr.

    350.000 kr. x 100 / 850.000 kr. =

    41,18

    Virksomhedens fradragsprocent er således i dette eksempel =

    42%

    Følgende dokument er udsendt fra Skattestyrelsen til alle kunder:

    dokument vedr momsfritagne aktiviteter fra Skattestyrelsen.pdf

    Moms ved I/S

    Se vejledning her

    Fremskyndet energi

    Kan ikke beregnes i DLBR-Portalen. Kan kun laves i Ø90.

    Se vejledning her

    Forskudte regnskabsår

    Moms i DLBR-portalen og Ø90, følger kundens momsprincip, så du skal som udgangspunkt ikke gøre noget specielt i forhold til moms. 

    Efterangivelse – Regnskaber 2023/24 

    DLBR-Portalen danner automatisk efterangivelser fra 1. januar 2024. Det betyder, at der ikke dannes en automatisk efterangivelse, hvis der rettes i bogføringen for 2023. 

    Retter i momsbærende posteringer i 2023, skal I derfor oprette i en ny kolonne i Ctrl+X for den rigtige momsperiode og indberette tilsvaret via Tast Selv. 

    Regnskabsopgørelsen for 2023/24 - Private andele

    Der kan være udfordringer med moms - primært ved regnskaber med en anden regnskabsperiode end 1.1. til 31.12. 

    Her ser man ofte, at der ligger en momsangivelse med en periode for hele regnskabsåret, der er låst.  

    Udfordringerne ses bl.a. ved, at saldomoms ikke stemmer i regnskaber, hvor regnskab og moms ikke har samme ultimo, og i private andele, hvor der ikke beregnes korrekt. 

    Der er tale om et overgangsproblem. Har man ikke fulgt anbefalingen om momsperioder og manuelt rettet momsperioder i løbet af 2024, kan problemerne også eksistere i sommerregnskaber 2024/25, men herefter vil problemet ikke opstå igen. 

    Er der fejl i private andele, kan man i regnskabet lave en manuel efterpostering, der overskriver den beregnede postering. 

    Hvis den rigtige postering for hele året er låst:  

    • Brug slet alt, så de forkerte posteringer bliver slettet og tast 1 øre på de konti, hvor der var fejl. 

    Hvis postering for hele året ikke er låst:  

    • Indtast postering mage til den rigtige af de beregnede. Se ajourføringsdato, hvis du er i tvivl, om hvilken der stammer fra momsopgørelsen. 

    Regnskab og moms slutter ikke samtidigt (opdateret 26.02.25)

    8405 40 stemmer ikke

    Da moms hænger sammen med kundens momsprincip, betyder det at der til regnskabet ikke er taget højde for moms der er med i regnskabsperioden, men som endnu ikke er angivet. 

    For at få det korrekt med, skal du lave en momskolonne i Ctrl+X for den periode der mangler. 

    Eksempel:

    Regnskabet slutter 30.9 og kunden har halvårsmoms. 

    Her skal du manuelt skal lave en ny kolonne i Ctrl+X for 1.7-30.9.

    Vi anbefaler at kolonne ikke Låses eller indberettes, da den kolonne ikke har noget med moms at gøre, men alene er for at få moms i regnskabet korrekt. 

    De tal du skal bruge i Ctrl+X, kan du finde ved at bestille en revisionsliste for perioden 1.7-30.9. 

    Private andele 

    Efter at momsangivelserne er løsrevet fra regnskaberne bliver de private andele i regnskaberne beregnet som summen af de private andele, der er beregnet til momsangivelser, der slutter i regnskabsåret.

    Eksempel ved regnskabsår 01.05 – 30.04 og kvartalsmoms.

    Privat andel i regnskaber 2024/2025 beregnes som sum af Efterposteringerne af private andele i momsperioderne:

    01.04.24 – 30.06.24
    01.07.24 – 30.09.24
    01.10.24 – 31.12.24
    01.01.25 – 31.03.25

    Ægtefælles virksomhed

    Hvis ægtefællen driver virksomhed, skal den konteres på sit eget stednummer, og stedet skal have det rette SE-nummer, momsprincip og kode for fremskyndet tilbagebetaling.

    Posteringerne skal laves med den valgte stedkode, kode for virksomhed (V=1) og personkode 3.

    Steder og moms

    I Ø90 anvendes steder til 2 forskellige ting:

    • Sted anvendes til at opdele virksomheden i flere indtjeningscentre. Det kan fx være 2 gårde, hvor man ønsker en selvstændig opgørelse for hvert sted.
    • Sted anvendes til at opdele regnskabet i flere "juridiske enheder" med selvstændige SE-numre hos SKAT. Det kan være landmandens landbrugsejendom og ægtefællens selvstændige virksomhed, eller landmandens landbrugsvirksomhed og hans tømrervirksomhed.

    Ovenstående muligheder kan kombineres, men således at der for en "juridisk enhed", altid skal anvendes et selvstændigt stednummer. Den "juridiske enhed" kan så underopdeles på flere steder (jf. punkt 1 ovenfor).

    Kontering

    I den løbende kontering vil man normalt oprette de nødvendige konti, hvor der er forvalgt de relevante stednumre (se Kontoplan).

    Når der er påsat forvalgt stednummer, vil moms, der beregnes ud fra momskoden i de enkelte posteringer, automatisk blive registreret for det korrekte stednummer.

    Ved al anden kontering – også fra kontokoblinger – skal man være opmærksom på – at der skal indtastes korrekt stednummer, i alle posteringer. Dette gælder også for alle manuelt benyttede moms og afgiftskonti i kontointervallet 8400-8439.

    Momsopgørelse – ingen steder anvendt

    Momsopgaver oprettes uden stedopdeling:

    • Der skal være angivet ”Nej” til ”Der udarbejdes stedopdelt momsopgørelse” på billedet ”Stamdata” – under Opgavestyring.



    Momsopgørelse – steder anvendt, kun et momsnummer

    Der skal være oprettet koder til beregningsstyring pr. sted:

    • SE-nummer samt momsprincip for sted = 0 (blank) – se billedet Stamdata
    • SE-nummer samt momsprincip for sted = 1-99 – se billedet Kontoplan – dialogen Steder
    • Kode for selvstændig energirefusion skal være oprettet for sted= 0 og for alle andre anvendte steder – ses fra billederne Stamdata og Opgavevalg ved at vælge:

     Funktioner > Stamdata mv. > Beregninger og udskrifter > Beregninger (I dialogen). [Alt]+[F]+[M]+[B]. Eller i momsbilledet ”supplerende oplysninger”

    Momsopgørelsen bestilles som normalt. Den vil blive dannet som summen af alle posteringer uden hensyntagen til stedkoder.

    Momsopgørelse – steder anvendt, flere momsnumre

    Der skal være oprettet koder til beregningsstyring pr. sted:

    • SE-nummer samt momsprincip for sted = 0 (blank) – se billedet Stamdata
    • SE-nummer samt momsprincip for sted = 1-99 – se billedet Kontoplan – dialogen Steder
    • Kode for selvstændig energirefusion skal være oprettet for sted= 0 og for alle andre anvendte steder – ses fra billederne Stamdata og Opgavevalg ved at vælge:

     Funktioner > Stamdata mv. > Beregninger og udskrifter > Beregninger (I dialogen) [Alt]+[F]+[M]+[B]. Eller i momsbilledet ”supplerende oplysninger”. De første 10 steder er forudfyldt, men derover skal du udfylde i beregninger dialogen.

    Private andele på andet end sted 0

    Private andele og egne produkter beregnes som udgangspunkt altid på det SE-nummer der indeholder sted 0. 

    Er der flere SE-numre - og har de samme momsprincip - kan du ændre kontoens forvalg til sted 0. Herefter kan der i Ø90 moms eller i regnskabsopgørelsen gøres følgende:

    1. Når kontoen er beregnet, laves en kopi af efterposteringen med rette stedkode
    2. Fortryd beregning
    3. Beregn igen. Da der nu er lavet en manuel indtastning, vil beregningen blive undertrykt.


    Er denne vejledning nyttig?